Magazin

Zelena salata je promenila boju i postala rozikasta: Da li to znači da je pokvarena

Oni koji su postavili cilj da se ove godine hrane zdravije su verovatno već uključili zelenu salatu u svakodnevni režim ishrane. Međutim, ako čuvamo zalihe ove hrane više od oko dva dana, često primetimo da se na listovima pojavljuje roze ili crvenkasta boja, kao i da postaju "gnjecavi" i mekani na dodir. Zašto nam zelena salata postaje ružičasta i gubi hrskavost i kako možemo da je održimo svežom?
Zelena salata je promenila boju i postala rozikasta: Da li to znači da je pokvarena© Pexels/Daian Gan

Kada odlučimo da spremimo salatu i primetimo da neki listovi nisu više potpuno zeleni i hrskavi, uglavnom samo uklonimo "loše" delove i konzumiramo one koji su svežiji. Ali kako zaista dolazi do promene boje lista i zašto neki dobiju baršunastu i sluzavu teksturu? Osim toga, da li je preporučljivo da nastavimo da jedemo ostatak salate?

"Zelena salata je vrlo tanka i krhka, lako može da se razgradi i proizvodi mnogo tečnosti," objašnjava za "Hafington post" Trevor Krejg, stručnjak za bezbednost hrane. "Zbog toga su osetljive na bilo koju brstu gužvanja i pritiskanja tokom berbe, pakovanja i transporta, pa mogu da uvenu, promene boju..."

Zašto salata postaje roze

Roze ili crvenkasta boja koja se pojavi na listovima se naziva i "rđa", što je normalna karakteristika salate nakon berbe. Ako se ošteti tokom transporta ili se nalazi u previše vode, ovaj proces se može ubrzati.

"Nakon nekog vremena, salata oksidira i proizvodi polifenole, to jest biljna jedinjenja koja imaju brojne dobrobiti po zdravlje i koja je štite od viška vlage i buđi. Zbog toga podseća na rđu, a ovu reakciju pospešuje i eten koji proizvode druge namirnice koje se nalaze u frižideru.

Iako možda ne izgleda baš ukusno, nije opasna kada se konzumira i uvek možemo da odsečemo ove delove ako ih ne želimo. "Dokle god je salata još uvek hrskava i drugi listovi izgledaju dobro, bezbedno je", rekla je dijetolog Kejti Sabatini.

Zašto listovi postanu mekani i sluzavi

Kada je okolina u kojoj se nalazi previše vlažna, salata može da potamni, izgubi hrskavost i bude "gnjecava". Iako ovi listovi sami po sebi nisu opasni, stvaraju sjajne uslove za razvoj brojnih bakterija kao što su salmonela i listerija, od kojih možemo ozbiljno da se razbolimo. 

S obzirom da su svakako neukusni, preporučljivo je da ne konzumiramo ove listove, kako bismo umanjili rizik od trovanja hranom i pojave simptoma kao što su grčevi u stomaku, dijareja, povraćanje i povišena temperatura.

Kako pravilno da čuvamo i kupujemo salatu 

Pre svega, dobro je da zelenu salatu odvojimo od drugog povrća i voća, da ne bi bila izložena etanu koje proizvode. Najbolje je da bude u najhladnijem delu frižidera, na samom kraju fioke za voće i povrće.

Kada kupujemo salatu u pakovanju, najbolje je da je izbegavamo ako:

  • Primetimo da su listovi već potamneli i omekšali, jer to znači da više nije sveža.
  • Ako se na dnu pakovanja nakupila voda - u redu je da postoji vlaga u kesi, ali ne bi trebalo da bude više od nekoliko kapljica.
  • Ako ugledamo buđ ili crne tačkice na listovima.

U slučaju da se u pakovanju nalazi samo nekoliko "loših" listova, to ne bi trebalo da predstavlja veliki rizik, već samo možemo da ih izdvojimo od drugih. Kada otvorimo pakovanje i čuvamo ga u frižideru, preporučljivo je da ga dobro zatvorimo i osiguramo, kako bi duže trajala. 

image