Zakerberg se izvinio zbog zlostavljanja na društvenim mrežama: Žao mi je zbog svega što ste prošli

Vlasnik kompanije ''Meta'', koja u svom vlasništvu ima društvene mreže ''Fejsbuk'', ''Instagram'' i ''Vocap'', izvinio se tokom saslušanja pred američkim Senatom povodom velikog broja slučajeva zlostavljanja i seksualnog eksploatisanja dece na društvenim mrežama. Na saslušanju o tome kako se društvene mreže bore protiv seksualne eksploatacije dece, pojavili su se i generalni direktori kompanija vlasnica "TikToka", "Snap" i "Diskord".

''Žao mi je zbog svega kroz šta ste svi prošli. Niko ne treba da prolazi kroz ono što su vaše porodice pretrpele. Zbog toga smo toliko uložili i nastavićemo sa vodećim naporima u industriji kako bismo bili sigurni da niko ne mora da prolazi kroz stvari koje su vaše porodice pretrpele'', rekao je Zakerberg roditeljima dece koja su pretrpela neki vid zlostavljanja na društvenim mrežama, a prenosi Rojters. 

Senator Dik Durbin citirao je statističke podatke neprofitne grupe Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu koji pokazuju da je došlo do porasta broja slučajeva finansijske iznude, u kojima ''predator'' prevari maloletnika da pošalje eksplicitne fotografije i video zapise. Durbin je ocenio da je do porasta takvih slučajeva došlo zbog napretka u tehnologiji društvenih mreža. 

Na saslušanju je potom pušten video-snimak na kojem se vide deca koja navode da su bila seksualno eksploatisana na društvenim mrežma.

Generalni direktor kompanije "Snep", Evan Spigl, je takođe izrazio žaljenje roditeljima čija su deca imala pristup ilegalnim drogama na "Snepčetu". Roditelji više od 60 tinejdžera podnieli su tužbu krajem 2023. protiv "Snepa" zbog navodne olakšane nabavke droge, što je uzrokovale predoziranje kod njihove dece, prenosi Gardijan.

Senatorka Lindzi Grem je rekla da kompanija "Meta" i njene mreže Fejsbuk i Instagram ''imaju krv na rukama''.

''Gospodiine Zakerberg, vi i vaše kompanije imate krvi na svojim rukama, znam da ne mislite tako, ali imate. Imate proizvod koji ubija ljude'', rekla je ona.

Pred Senatom se prvi put pojavio i izvršni direktor "TikToka", Šu Si Čev, zbog optužbi da ta aplikacija takođe šteti mentalnom zdravlju dece. ''Pažljivo biramo dizajn proizvoda kako bismo pomogli da naša aplikacija bude nepristupačna za one koji žele da nanesu štetu tinejdžerima. Uputstva "TikToka" za zaštitu korisnika strogo zabranjuju sve što dovodi tinejdžere u opasnost od eksploatacije ili nanošenje bilo kakve druge štete. Mi to energično sprovodimo'', rekao je on.