Srpskoj dizajnerki Roksandi Ilinčić dodeljen Orden Britanske imperije

Modnoj kreatorki Roksandi Ilinčić juče je u Bakingemskoj palati dodeljen Orden pripadnika reda Britanske imperije, MBE (Member of the Order of the British Empire) za poseban doprinos u domenu modnog dizajna.

Srpska kreatorka Roksanda Ilinčić je odavno postala cenjeno ime u svetu mode - njene prepoznatljive kreacije jarkih boja nosile su mnoge poznate dame od Kejt Midlton, Mišel Obame, Lejdi Gage, preko Gvinet Paltrou, Kejt Blančet, pa do Tilde Svinton i En Hatavej.

Njen višedecenijski rad prepoznaju modni znalci širom sveta, a sada je nagrađena posebnim priznanjem Ordenom pripadnika reda Britanske imperije. Prestižno priznanja je uručila sestra kralja Čarlsa,  princeza Ana, jer se kralj oporavlja nakon što je imao operaciju. 

Raskošna haljina u kraljevskoj, ljubičastoj boji

Na fotografijama, koje su obišle svet, nasmejana Roksanda je nosila dugu ljubičastu haljinu i crni sako i nije krila oduševljenje:

"Mnogo sam razmišljala o tome što bi trebalo nositi i šta je prikladno za ovaj događaj, ali takođe sam želela da unesem elemenat nečega što radim i po čemu sam veoma poznata, a to je skulptura, arhitektura, umetnost, i mislim da sam uspela da spojim sve to - određene tradicionalne elemente i nešto malo nesvakidašnje", rekla je o svom modnom izdanju, a piše Indipendent.

Princeza iz Ženidbe Dušanove

Roksanda Ilinčić je rođena 1975. godine u Beogradu, a ime je dobila po princezi iz narodne pesme Ženidba Dušanova. U našem glavnom gradu je studirala primenjenu umetnost, dok je u Londonu je 2002. završila master na čuvenom modnom Sent Martins koledžu. Već sledeće godine je lansirala svoj brend koji je za kratko vreme postao veoma uspešan i koji je osvojim mnoge slavne ličnosti. 

Prepoznatiljiva je po elegantnim, sofisticiranim kreacijama, intenzivnih boja.