Paradajz je jedna od namirnica koje se najčešće konzumira na svetu, a kako je poznato, prepun je antioksidanata, vitamina i drugih jedinjenje koji pozitivno utiču na naše zdravlje.
Naučnici sa Univerziteta Kornel u Americi identifikovali su dva jedinjenja iz paradajza koja imaju moćna svojstva u ubijanju bakterija.
Istraživački tim, predvođen mikrobiologom Jeongminom Songom, posebno je usmerio pažnju na salmonelu, rod bakterija koje "napadaju" creva i izazivaju trovanje hranom, piše Sajans Alert. Konkretno, tim se fokusirao na tip salmonele, salmonella entrica tiphi, koji živi samo kod ljudi i izaziva tifusnu groznicu kada uđe u krvotok iz creva.
Kao i drugi patogeni koji se prenose hranom, pravilno rukovanje i skladištenje hrane zajedno sa antibioticima može pomoći ljudima da izbegnu trovanje hranom salmonelom. Međutim, tifusna groznica ostaje veliki problem u posebno u delovima sveta gde ljudi nemaju pristup čistoj vodi, sanitarnim uslovima ili vakcinama protiv tifusa. Prenosi se sa osobe na osobu preko kontaminirane hrane i vode, a deca su u najvećem riziku.
"Naš glavni cilj u ovoj studiji bio je da saznamo da li paradajz i sok od paradajza mogu da ubiju enterične patogene, uključujući salmonella entrica tiphi", objašnjava Song.
Ubija bakterije u roku od 24 sata
Laboratorijski uzgojene kulture bakterije salmonella entrica tiphi izložene svežem soku od paradajza su ubijene u roku od 24 sata.
Istraživači su skenirali genom paradajza (solanum licopersicum) tražeći gene koji kodiraju male proteine zvane peptide koji mogu delovati kao antimikrobni agensi.
Od četiri početna kandidata, tim je identifikovao dva antimikrobna peptida koji su usporili ili zaustavili rast salmonele i čak ubili soj otporan na ciprofloksacin, primarni antibiotik koji se koristi za lečenje tifusne groznice.
Na kraju, istraživači su modelirali oblik svoja dva vodeća kandidata peptida i simulirali njihove interakcije sa membranama bakterijskih ćelija. Kao što je modeliranje predvidelo, dva peptida su pokidala ćelijske membrane salmonele za samo 45 minuta.
U daljim eksperimentima, jedinjenja su takođe eliminisala salmonellu tipximurium, soj netifusne salmonele koja izaziva trovanje hranom.
Imajući na umu da su ovo samo eksperimenti sa ćelijama, rezultati studije nisu razlog da se nalivamo sokom od paradajza. U studiji se naglašava da se ljudi podstiču da jedu paradajz kao deo uravnotežene ishrane, koja uključuje puno drugog voća i povrća pod uslovom da su pripremljeni dobrim metodama higijene hrane, što bi moglo pomoći u odbrani od bolesti i trovanja hranom.
Istraživanje je objavljeno u časopisu Microbiology Spectrum.