Magazin

Fejsbuk slavi 20. rođendan: Od studentske pa do najpopularnije mreže na svetu, do saslušanja u Senatu

Možda i najstarija društvena mreža na svetu, Fejsbuk, danas puni 20 godina. Za dve decenije postojanja bilo je i uspona i padova, ali jedno je neosporivo - ova društvena mreža promenila je način komunikacije. Međutim, proslava jubileja ne protiče baš u prazničnoj atmosferi, imajući u vidu da se pre samo nekoliko dana prvi čovek Fejsbuka, Mark Zakerberg, našao na saslušanju zbog velikog broja slučajeva zlostavljanja i seksualnog eksploatisanja dece na društvenim mrežama.
Fejsbuk slavi 20. rođendan: Od studentske pa do najpopularnije mreže na svetu, do saslušanja u Senatu© Wikimedia Commons / Meta Platforms, Inc., Canva / Hình ảnh của Noble Okuneva

Pokrenut 4. februara 2004. godine čisto radi druženja mladih studenata Harvarda, Fejsbuk se munjevitom brzinom proširio i izvan univerzitetske mreže i postao jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu. Danas ova društvena mreža slavi veliki jubilej - 20 godina postojanja i udruživanja ljudi svih generacija sa različitih krajeva sveta.

Od Fejsmeša do Fejsbuka

Fejsbuk su osnovali Mark Zakerberg i Eduardo Saverin, koji su davnih dana (2003. godine) bili cimeri na koledžu. Aplikacija se tada zvala Fejsmeš, a prvobitna zamisao bila je objavljivanje fotografija koje bi drugi studenti ocenjivali sa "zgodni ili ne" (hot or not). 

Godinu dana kasnije, 2004. godine, tada 19-godišnji Zakerberg, modifikovao je Fejsmeš i iz svoje sobe pokrenuo dobro poznati Fejsbuk. Mreža je za jako kratko vreme postala pravi hit u kampusu, a samo dve godine kasnije se proširila i izvan njegovih granica.

Razvoj Fejsbuka

Fejsbuk se za dve decenije postojanja mnogo promenio, a veliki broj mogućnosti koje on ima danas nisu postojale na samom početku. Prepoznatljivi "njuz fid" odnosno početna strana na kojoj možemo čitati objave naših prijatelja pojavila se, primera radi, tek 2006. godine, dok je "lajk" opcija uvedena tek 2009.

Početkom 2012. godine Fejsbuk je kupio, u to vreme, drugu po popularnosti društvenu mrežu, Instagram za milijardu dolara, a dve godine kasnije otkupio i mesindžer Vacap za neverovatnih 10 milijardi dolara. Međutim, u vlasništvo Fejsbuka nije mogao da dođe niko - ni Gugl, ni Majkrosoft, ni NjuzKorp, a ni Jahu. A nije da nisu pokušavali.

Broj korisnika Fejsbuka raste iz godine u godinu, ali raste i opasnost

U 2023. godini svoje Fejsbuk naloge je makar jednom mesečno otvorilo više od tri milijarde korisnika, što je istorijski rekord po broju aktivnih korisnika ove mreže i 3 posto više nego prethodne godine. Demografski podaci ukazuju da je udeo muške populacije 56,6 procenata, dok je procentualno učešće žena - 43,4 posto.

Međutim, i pored tolikog broja aktivnih korisnika, Fejsbuk danas nije na piku svoje slave. Prestigle su ga aplikacije poput Instagrama i TikToka, koje su mlađim generacijama "bliže" i na kojima se sadržaj i publika neznatno razlikuju.

Rođendansko slavlje u jeku skandala i suđenja

Rođendansko slavlje, ipak, ne protiče baš onako kako bi to Zakerberg verovatno voleo, imajući u vidu da se zbog velikog broja slučajeva zlostavljanja i seksualnog eksploatisanja dece na društvenim mrežama prvi čovek Mete pre samo tri dana saslušan i pred američkim Senatom. "Gospodine Zakerberg, vi i vaše kompanije imate krvi na svojim rukama, znam da ne mislite tako, ali imate. Imate proizvod koji ubija ljude", rekla je senatorka Lindzi Grem u obraćanju Zakerbergu.

U odgovoru na optužbe, Zakerberg je izrazio žaljenje zbog svega što su članovi porodica pretrpeli nakon što su njihova deca bila žrtve zlostavljanja na društvenim mrežama. "Žao mi je zbog svega kroz šta ste svi prošli. Niko ne treba da prolazi kroz ono što su vaše porodice pretrpele. Zbog toga smo toliko uložili i nastavićemo sa vodećim naporima u industriji kako bismo bili sigurni da niko ne mora da prolazi kroz stvari koje su vaše porodice pretrpele", izjavio je on.

image