Očuvajte aromu: Vodič za pravilno čuvanje kafe

Sigurno znate koju kafu najviše volite i kako da je pripremite, ali da li znate kako bi trebalo da se skladišti? Ako nepravilno čuvamo kafu, to može da utiče na njen kvalitet, svežinu, pa samim tim i ukus. Da li ste odabrali pravilno mesto i posudu u kojoj ćete je držati, od čega posebno moramo da je zaštitimo i zašto ne bi trebalo da je stavimo u frižider?

Čuvanje kafe čini se da je prilično jednostavno, ali nekada čak i kod ovakvih svakodnevnih zadataka možemo da napravimo grešku, jer ne razmiljšamo previše o njima. "Uvek kažem da sve što je dobro za čoveka, loše je za kafu - to uključuje vlagu, svetlost i vazduh", objašnjava barista Đion Han za "Hafington post". "Pravilno skladištenje je veoma važno za održavanje kvaliteta kafe."

Isti princip se odnosi i na zrna i na mlevenu kafu, samo što mlevena kafa može brže da izgubi ukus bez obzira na način skladištenja, jer nema prirodni zaštitni sloj kao zrna. Zato je preporučljivo da je što bolje čuvamo, kako bismo joj produžili trajanje i ukus.

Svaka vrsta kafe se prodaje u čvrsto zatvorenom pakovanju, tako da moramo da se pobrinemo da, nakon što je otvorimo, u nju dopire što manje vazduha. Najbolje je da je ostavimo u originalnom pakovanju, ali ako odlučimo da koristimo drugačiju posudu, onda mora biti tamne boje, tako da svetlo ne dopire do nje. Najbolje je da posudu čuvamo na suvom, mračnom mestu, gde sunčeva svetlost neće direktno da je obasjava, jer fotoni iz svetlosti mogu da joj promene organska jedinjenja.

Ako smo u novoj posudi prethodno čuvali drugu vrstu hrane, kafa će upiti te mirise i imati drugačiju (ili čak nepoželjnu) aromu, tako da moramo veoma dobro da je isperemo. Ako koristimo sapun, posudu moramo dobro isprati na kraju, da ne bi ostali tragovi mirisa (ili ukusa) hemikalija u kafi. Takođe bi trebalo da sačekamo da se unutrašnjost poptuno osuši pre nego što je napunimo.

Da kafa ne bi oksidirala, isušila se i izgubila miris i ukus, posudu moramo da čvrsto zatvorimo, tako da ne propušta vazduh. Ako je u pitanju kesa, onda bi trebalo da bude dobro vezana ili osigurana štipaljkama.

Da li su frižider i zamrzivač dobro mesto za kafu

Kada želimo da nam namirnica duže traje, logično je da ćemo je staviti u frižider ili zamrzivač. Međutim, da li isto važi za kafu? Stručnjaci kažu: Ne.

Frižider je pun ne samo vlage, koja nije dobra za kafu, već i različite hrane koja ima intenzivan miris, koji otvorena kafa može da upije kada stoji u njemu. Sigurno ne želimo da nam jutarnja šoljica ima aromu belog luka ili šunke, tako da je preporučljivo da se kafa ne drži u frižideru.

Što se tiče zamrzivača, pravilo je slično: Kafa će upiti mirise hrane ili čak i mirise samog zamrzivača, tako da se njen ukus može pokvariti. Iako ovo nije opasno po zdravlje, može da upropasti užitak. Zrna mogu da se čuvaju u frižideru/zamrzivaču samo u veoma posebnim uslovima, koji se većinom odnose isključivo na kafeterije.

Ipak, ako još uvek želimo da zamrznemo, najbolje je da je čuvamo u vakuumiranoj, dobro osigurnaoj kesi, kako vlaga, vazduh i mirisi ne bi došli do nje i na isti način je vakuumiramo kada odlučimo da je vratimo.