Bezdonoje: Jezero u Rusiji za koje niko ne zna kako je nastalo, ni koje je dubine

U samom srcu Podmoskovlja nalazi se jezero bez dna, koje se upravo tako i zove - Bezdonoje. Ono krije mnoge tajne: niko ne zna kako je nastalo, kako je moguće da je tako savršenog okruglog oblika, ni koje je dubine. Meštani imaju i svoju teoriju, a to je da ono uopšte ni nema dno (što njegovo ime i znači na ruskom), već da je nekim magičnim putem povezano sa svetskim okeanom.

U okrugu Solnečnogorsk u Moskovskoj oblasti postoji jezero Bezdonoje - prava riznica pitanja bez odgovora. O ovom jezeru kruže i razni mitovi i legende - da je vanzemaljskog porekla, da je to u stvari Oko kroz koje duhovi posmatraju šta se dešava na zemlji, pa čak i da je ono jedan delić svetskog okeana koji je slučajno "zalutao" na kopneni deo kontinenta, na visinu od 2.320 metara iznad nivoa mora.

Izgleda kao da je nacrtano uz pomoć šestara, a dubina se ne zna

Svako ko je imao prilike da poseti, ili makar na slikama vidi jezero Bezdonoje, odreagovao je isto: "Pa, ono izgleda kao da je nacrtano uz pomoć šestara!" I zaista, njegove ivice su toliko savršene, bez ijedne neravnine, da je ovo jedino logično objašnjenje koje se nameće. Međutim, u stvarnosti je ovo jezero potpuno prirodno, a što je najzanimljivije od svega, niko ne zna kako se tu pojavilo. 

Osim njegovog izgleda, i njegova dubina je potpuna nepoznanica. Mnogi istraživači su kroz istoriju pokušali da odgonetnu tajne koje krije dno ovog jezera, ali to nije pošlo za rukom nikome. Ponajviše, jer do njega ne doseže nijedan uređaj! Pokušavao je i čuveni naučnik Dmitrij Mendeljejev, kome možemo zahvaliti za periodni sistem elemenata, pokušava li su i ronioci sa najsavremenijom opremom, ali - ništa.

Jezero Bezdonoje uopše nema dno

Nakon višedecenijskih bezuspešnih pokušaja, meštani su došli do zapanjujućeg zaključka - da jezero uopšte nema dno. Umesto njega, na dubini od oko sedam metara postoji sloj blata, ispod koga se nalazi ambis. Odatle, nepoznati kanali vode dalje ka svetskom okeanu. Iako ova teorija može svučati suludo, u stvarnosti postoje dokazi koji je potvrđuju.

Primera radi, na površini ili uz obale jezera Bezdonoje u više navrata su nalažene olupine velikih brodova za koje se zna da su potonuli negde u Južnoj hemisferi Zemlje. Kako su oni dospeli tu ako ne postoji veza između okeana i jezera? Odgovor nema niko, te je i teorija meštana opšteprihvaćena. Bolja - za sada ne postoji.