Šta sme da se pere u mašini za sudove, a šta ne

Mašina za pranje sudova je najbolji prijatelj svake domaćice, kao i domaćina. Međutim, postoje pravila koja se odnose na to šta se u njoj sme prati, a šta ne.

Iako bismo svi najradije voleli da u mašinu za pranje sudova ubacimo baš svo posuđe i tako sebi olakšamo kućne poslove, u praksi to ne funkcioniše tako. Umesto toga, vrlo moramo voditi računa o tome koje posuđe sme da se pere mašinski, zbog visokih temperatura, a koje ćemo ipak morati da operemo ručno.

Plastične posude od dostave se tope na visokim temperaturama

Plastične posude u kojima nam stiže hrana koju naručimo preko interneta su u većini slučajeva mogu koristiti i nekoliko puta, ali se svaki put ono mora prati ručno, jer se na visokim temperaturama plastika može istopiti i uništiti uređaj. Ovo pravilo važi za sve činijice, tanjire, pribor i čaše izuzev onih na kojima je jasno navedeno da su pogodni za pranje u mašini za pranje sudova. 

Drvene daske, varjače i slično se mogu deformisati

Pranje u mašini za sudove nije najbolje rešenje ni za drvene daske za sečenje, varjače i drugi kuhinjski pribor, budući da se prilikom pranja u vreloj vodi može narušiti konzistencija drvenog materijala od kojih je ono izrađeno. Zbog toga ono može pući, promeniti oblik, pa i smanjiti se. Umesto toga, ovaj kuhinjski pribor uvek perite "na ruke", mlakom vodom sa malo tečnosti za pranje posuđa.

Teflonski tiganji i šerpe su previše osetljivi i mogu se oštetiti

Iako su stvoreni za korišćenje na visokim temperaturama, budući da u njima pržimo ili kuvamo hranu, teflonski tiganji i šerpe sa slojem koji sprečava lepljenje nikako ne treba da se peru u mašini za sudove. Razlog tome jeste upravo taj teflonizirani (nelepljivi) premaz kojim su oni prekriveni, a koji se može oštetiti i razgraditi. Tada, to posuđe ne samo da prestaje biti nelepljivo, već postaje i izrazito toksično.

Kristalno posuđe će izgubiti sjaj ili popucati

Ukoliko u kontinuitetu perete kristalne čaše ili činije u mašini za sudove, sasvim je izvesno da će ono u jednom trenutku izgubiti svoj sjaj, i to u najboljem slučaju. U najgorem - može popucati po ivicama tako da i ne primetite, i potencijalno se isečete prilikom narednog korišćenja, ili kompletno, pa da posle morate stakliće vaditi iz mašine. Umesto toga, stručnjaci preporučuju da se za održavanje kristalnog posuđa koriste samo voda i malo toplog sirćeta, nakon čega se ono samo prebriše kuhinjskom krpom.