Magazin

Epl Vižn Pro "naočare" reprogramiraju naš mozak i utiču na način na koji vidimo svet

Lansiranje futurističkih "naočara" kompanije Epl izazvalo je veliko interesovanje svuda u svetu, pa i kod nas. Zaljubljenike u savremene tehnologije i koncepte zasnovane na veštačkoj inteligenciji od kupovine nije odvratila čak ni basnoslovna cena. Međutim, sada korisnici i naučnici polako počinju da uviđaju i drugu stranu medalje: Epl Vižn Pro izaziva zavisnost, utiče na naš mozak, kao i na način na koji vidimo svet oko sebe.
Epl Vižn Pro "naočare" reprogramiraju naš mozak i utiču na način na koji vidimo svet© Youtube / Apple

"Epl Vižn Pro je revolucionarni i čarobni korisnički interfejs koji će potpuno promeniti način na koji komuniciramo, radimo i istražujemo", rekao je Tim Kuk, koji se nalazi na čelu kompanije Epl, najavljujući lansiranje ovih futuristučkih naočara. I zaista, one jesu promenile način na koji komuniciramo, radimo i istražujemo, ali - da li je ovo promena na bolje?

Kako Eplove "naočare" utiču na naše viđenje realnosti

Od trenutka kada su najavljene, sredinom prošle godine, Epl Vižn Pro "naočare" su u centru pažnje, a njihove funkcionalnosti - predmet istraživanja, upoređivanja i kritike. U suštini, ništa neobično, imajući u vidu pompeznu najavu Tima Kuka. Međutim, ono što jeste neobično je činjenica da dosadašnja testiranja, kako naučnika, tako i korisnika, ni malo ne ulivaju poverenje.

U uporednom ispitivanju Epl Vižn Pro "naočara" i sličnih gedžeta drugih proizvođača, ustanovljeno je tehnologija dopunjene realnosti koja se koristi i zbog koje su one tako posebne, u velikoj meri može izmeniti naša čula i iskriviti način na koji vidimo svet. Gledajući kroz ove uređaje, ravni predmeti poput zidova ili ograda se u većoj ili manjoj meri deformišu, dok u pojedinim slučajevima i potpuno nestaju iz vidokruga!

"Naočare" mogu izazvati simptome morske bolesti

Zbog načina na koji deformišu sliku i korisničko okruženje, ove "naočare" kod pojedinih ljudi mogu izazvati i simptome karakteristične za morsku bolest, kao što su mučnine, akutne glavobolje, vrtoglavice i tačkice u očima, prenosi Dejli Mejl. Noseći ovaj gedžet u javnosti, na ulici ili u gradskom prevozu, korisnici potencijalno mogu ugroziti i svoju bezbednost.

Jedna od najzastupljenijih teorija koja bi mogla objasniti pojavu ovih simptoma jeste teorija senzornog konflikta. Korišćenjem ovih "naočara" dopunjene realnosti, korisnici doživljavavaju neusklađenost između sistema vida, čula za ravnotežu i motoričkih sposobnosti, što može dovesti do saplitanja, udaranja u objekte koji se nalaze na putu i slično.

Izazivaju i zavisnost, ali je korisnika sve više

Korisnici koji su među prvima imali prilike da ocene kvalitet Eplovih "naočara" istakli su da su najveći utisak na njih ostavili vizuelni efekti, koji su toliko realistični i koloritni i koji da izazivaju preterano lučenje dopamina. Iako ovo u prvi mah može zvučati dobro, u stvarnosti uopšte i nije, jer nakon njihovog korišćenja korisnici stvarni svet doživljavaju sivo i monotono, te u njega ne žele ni da se vrate. Umesto toga, najradije bi ostali u virtuelnom svetu u koji ih je "uvukao" gedžet.

Sudeći po broju video-snimaka koji kruže svim društvenim mrežama, korisnika ovog inovativnog gedžeta ima sve više. Međutim, njihova pojava u javnosti, onima koji ne koriste Epl Vižn Pro, izgleda (u najmanju ruku) veoma neobično - oni hodaju sa tim predimenzioniranim "naočarima" na glavi, mašući rukama u vazduhu i klikćući po virtuelnom ekranu, ne obazirući se na iznenađene poglede u okruženju. Trend nije zaobišao ni Srbiju, bez obzira na cenu od 3.500 dolara.

image