Sora: Novi alat za generisanje video-snimaka na osnovu zadatog teksta, koji je predstavio OpenAI

Bitka za prevlast, koju vode lideri na tržištu veštačke inteligencije, sve više se zahuktava. Sa lansiranjem najnovije aplikacije za generisanje video-snimaka na osnovu zadatog teksta, OpenAI je zadržao poziciju lidera, a beta-verziju Sore već sada hvale developeri i kontent kreatori koji su dobili ekskluzivni pristup.

Sve veća zastupljenost veštačke inteligencije, kako u biznisu, tako i u svakodnevnom životu, kompanijama u toj oblasti daje vetar u leđa za nove projekte i usavršavanje postojećih alata. Najnoviji softver, Sora, kojim se OpenAI "pohvalio" juče, to i dokazuje.

Kreira hiperrealistične video snimke na osnovu tekstualnih upita

Novi generativni model pod nazivom Sora (na japanskom - Nebo), koji je trenutno lansiran kao beta-verzija i dostupan samo diveloperima i kontent kreatorima, može da proizvede hiperrealistične snimke dužine do jednog minuta. Video-snimci se generišu na osnovu tekstualnih upita, odnosno promptova korisnika i za tili čas ideju pretvaraju u realnost.

"Učimo veštačku inteligenciju da razume i simulira fizički svet u pokretu, sa ciljem da obučavamo modele koji pomažu ljudima da reše probleme koji zahtevaju interakciju u stvarnom svetu", navedeno je u opisu Sore.

Na osnovu informacija objavljenih na blogu kompanije OpenAI, ovaj softver sa veštačkom inteligencijom osim na osnovu teksta, može kreirati video-snimke i na osnovu "auploudovanih" fotografija ili proširiti i obogatiti postojeće snimke novim materijalom.

Sora na testu: Može li zaobići pravila koja diktira OpenAI

Stručnjaci koji trenutno jedini imaju pristup aplikaciji dobili su važan zadatak: da Soru testiraju ne bi li utvrdili da li je sposobna da zaobiđe striktna pravila koja je postavila kompanija OpenAI. Među načelima kojih se lider na tržištu veštačke inteligencije pridržava jesu i zabrana ekstremnog nasilja, seksualnog sadržaja, širenja mržnje i generisanje sadržaja koji ima sličnosti sa javnim ličnostima.

Ukoliko se pokaže da se pridržava svega navedenog, Sora će biti lansirana i za širu javnost. Hoće li biti besplatna, poput ČetGPT 3.5 modela, ili će ući u paket "Plus", koji podrazumeva usavršenu verziju čet-bota ČetGPT 4.0, generator fotografija DALL-E i mnoge druge alate, i koji se naplaćuje 20 dolara mesečno, preostaje da vidimo. 

"Trenutno radimo sa ekspertima na testiranju ovog modela. Osim toga, radimo i na kreiranju alata koji će pomoći da se detektuje sadržaj koji je kreiran uz pomoć Sora softvera", napisali su čelnici kompanije. Na ovaj način kompanija je odgovorila na zabrinutost korisnika da se generisani video-snimci mogu koristiti u svrhu političke propagande, prevara i drugih zlonamernih radnji.

I Gugl i Meta razvijaju generativne video-alate

OpenAI nije jedina kompanija koja se bavi razvijanjem generativnih alata za kreiranje video sadržaja izuzetnog kvaliteta. U ovom trenutku postoje saznanja da su i giganti poput Gugla i Mete, na čijem je čelu Mark Zakerberg, takođe "zagrizli" da kreiraju sopstvene softvere, ne bi li se zadržali na vrhu IT industrije. Ipak, šta se kuva u njihovim kuhinjama za sada nije poznato javnosti.