Svuda nestaju, u Rusiji nastaju: Kako je veštačka inteligencija iznedrila nove profesije u Rusiji

Razvoj i usavršavanje AI alata izazivaju strepnju zaposlenih čije pozicije polako nestaju sa tržišta. I ovo važi za sve zemlje sveta, osim za jednu - Rusiju. Tamo nova zanimanja inspirisana veštačkom inteligencijom "rastu kao iz vode", stvarajući pregršt mogućnosti za zaposlenje i otvarajući do sada neviđena usmerenja i perspektive.

Postoje zanimanja koja će, zbog razvoja veštačke inteligencije, nestati sa tržišta rada u narednih 5 ili 10 godina. Isto tako postoje i ona koja čak ni najsavršeniji AI alati neće "izbrisati" sa lica zemlje.

Ali, ono po čemu se Rusija ističe od drugih zemalja sveta jeste to da se u njoj nova zanimanja, podstaknuta razvojem veštačke inteligencije, upravo sada "rađaju"! I to ne jedno, ne dva, već čitav niz zanimanja koji se iz dana u dan povećava.

Kako je Rusija odgovorila na razvoj veštačke inteligencije

U većini zemalja sveta razvoj veštačke inteligencije je prouzrokovao strah zaposlenih, koji svakoga dana na posao odlaze sa mišlju da će dobiti otkaz i da će ih roboti ili neki pametni softverski alati u "preko noći" zameniti. To je zapravo sasvim ligitiman strah, imajući u vidu da postoji čitav niz profesija koje polako nestaju sa tržišta rada. 

Međutim, Rusija je odabrala drugačiji pristup, i umesto da se samo prepusti situaciji, odlučila da se uhvati sa njom u koštac. Kako? Kreirajući nova, do sada nepoznata zanimanja, koja će dodatno omogućiti da se AI tehnologije u toj zemlji razvijaju. Umesto strepnje, ruski IT stručnjaci su sada lideri u oblasti digitalne i AI transformacije od kojih i druge zemlje imaju šta da nauče.

Do juče nepostojeća zanimanja, poput trenera veštačke inteligencije, divelopera-istraživača, prompt-inženjera, sada su među najbrže rastućim u Rusiji. A sve zahvaljujući praćenju tržišta i prepoznavanju potrebe za pozicijama koje razvoj savremena rešenja zahtevaju.

Trener veštačke inteligencije - profesija budućnosti

Kako funkcionišu ČetGPT i drugi softverski alati sa veštačkom inteligencijom? Tako što se "hrane" ulaznim podacima koje im daju korisnici i na osnovu toga, tokom procesa mašinskog učenja, kreiraju algoritme koji se kasnije koriste u generisanju odgovora. A šta onda rade treneri veštačke inteligencije? Koji je njihov posao?

Ovi eksperti su tu da uče jezičke modele da pravilno, korektno, bezbedno i maksimalno ažurno odgovaraju na upite koje AI alati dobijaju od korisnika. Prethodno IT iskustvo za ovakvu poziciju uopšte nije potrebno, a jedini uslov je postojanje umeća pisanja jasnih i lakih za razumevanje odgovora.

"Trener veštačke inteligencije piše odgovore na najrazličitije upite - od kreiranja poslovnog pisma do scenarija za dečiju proslavu. Nekoliko odgovora se daje veštačkoj inteligenciji koja nadalje ove primere posmatra kao etalon", objasnili su eksperti Jandeksa. "Još jedan zadatak trenera jeste da ocenjuje odgovore koje AI softver daje i isključuje one koji su beskorisni, netački i neetični.