Magazin

Ekshumacija Petra I: Šta je pronađeno u grobnici ruskog imperatora i izazvalo šok svih prisutnih

Od momenta smrti do sahranjivanja ruskog cara Petra I prošlo je punih šest i po godina, ali ni nakon odlaska na večni počinak, on nije pronašao svoj mir. Glavni krivci za to bili su boljševici, koji su nakon Oktobarske revolucije rešili da grobnice ruskih careva oskrnave i opljačkaju. Međutim, ono što ih je sačekalo po otvaranju grobnice Petar I nisu mogli da sanjaju ni u najgorem snu.
Ekshumacija Petra I: Šta je pronađeno u grobnici ruskog imperatora i izazvalo šok svih prisutnih© Youtube / Филиал Карамзина

Ruski imperator Petar I je bio prvi član carske dinastije koji je sahranjen u Petropavlovskoj sabornoj crkvi - svetinji koja je sagrađena po njegovom naređenju i koja je trebalo da bude porodična grobnica Romanovih. Međutim, stvari se nisu odvijale onako kako ih je on zamislio.

Od smrti cara Petra I do sahrane je prošlo šest i po godina

Car Petar I je preminuo i pre nego što je Petropavlovska saborna crkva sagrađena. Kako u to vreme nije postojala zajednička grobnica Romanovih (ona se tek gradila), porodica je odlučila da njegove posmrtne ostatke privremeno smesti u mauzolej koji se nalazio nedaleko odatle.

Da bi se telo sačuvalo, prijatelj Petra I, general Jakov Brus, odlučio je da ga balzamuje, ali budući da "recept" za tečnost za balzamovanje nije postojao, morao je da improvizuje. Ovo je bio dogovor između dvojice prijatelja još za života ruskog cara. 

Kada se Petropavlovska saborna crkva konačno izgradila, posmrtni ostaci Petra I preneti su i sahranjeni uz najviše počasti. I to ni manje ni više nego u tri grobnice koje su se nalazile jedna u drugoj. Ovo je učinjeno kako bi se mošti zaštitile od varvarskih napada, ali i sačuvala optimalna temperatura koja je potrebna kako bi se one sačuvale od "zuba vremena".

Boljševici i skrnavljenje grobnica

Od sahrane imperatora prolazile su godine i godine, a onda su na vlast došli boljševici, koji su nakon Oktobarske revolucije rešili da se dokopaju svih dragocenosti Romanovih i prodaju ih. Ovo je bio ne samo čin osvete, već i način da se finansijski pomogne ljudima Povolžja, koji su u tom periodu praktično gladovali.

Znajući da carske grobnice sigurno kriju i basnoslovno bogatstvo, oni su odlučili da oskrnave Petropavlovski sabor i mesta na kojima su upokojeni bivši vladari. Jedna za drugom, grobnice su otvarane i iz njih uzimano sve što ima vrednost - prstenje, medalje, ikone, pa čak i nadgrobni venci od dragocenih metala.

Šta je pronađeno u grobnici Petra I

Na kraju je ostala samo jedna neotvorena grobnica - ona u kojoj je sahranjen Petar I. Pokušavajući da je otvore, boljševici su se susreli sa problemom: ona je bila čvršća od ostalih i sačinjena iz tri dela. "Aha, sigurno se u njoj krije i najviše dragocenosti", pomislili su oni. Postavivši je uspravno, oni su počeli da buše odozgo, sve dok u jednom trenutku poklopac nije potpuno otpao.

Od šoka su boljševici zanemeli: pred njima je, u prirodnoj veličini i savršeno očuvan stajao pokojni ruski car! Da, da, stajao, potpuno uspravno na svoje dve noge, kao da je živ. Zamislite samo nevericu i užasnute poglede vandala koji su se našli u tom trenutku lice u lice sa imperatorom koji je za života uterivao strah u kosti svima.

Osim posmrtnih ostataka, boljševici u grobnici Petra I nisu našli ništa drugo, odnosno, ništa vredno što bi mogli sa sobom poneti. Nažalost, zvanični istorijski spisi o ovom vandalskom činu ne postoje, ali - postoje usmena pripovedanja savremenika koji su mu prisustvovali i potom prepričavali, dolazeći u Moskvu i druge gradove.

image