Upala je prirodan odgovor tela na infekcije, povrede ili toksine. Drugim rečima, kada nešto šteti ćelijama, imuni sistem se aktivira izazivajući kratkotrajne simptome. Faktori koji podstiču upale su pušenje, prekomerna težina, loš način života i prekomerno konzumiranje alkohola. Ipak, postoji i određeni aspekti koji su veoma pozitivni i delotvorni na telo, a posebno se ističe antiinflamatorna dijeta. Ovaj način ishrana je dvostruko koristan - ne samo da utiče na infekcije, već i na težinu.
Šta je antiinflamatorna dijeta
Ovaj vid ishrane podrazumeva izbor namirnica za koje se veruje da se bore protiv upale i ograničavanje onih za koje se smatra da negativno utiču na organizam.
Paradajz, maslinovo ulje, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, masna riba i voće su na listi antiinflamatornih namirnica prema Univerzitetu Harvard, piše Bi-Bi-Si-Fud.
"Treba izbegavati prženu hranu, slatka pića, rafinisane ugljene hidrate, životinjske masti i prerađeno meso. Za neke bakterije koje žive u našim crevima je poznato da proizvode antiinflamatorna svojstva tako da je važno paziti na zdravlje creva tako što ćemo jesti raznovrsnu ishranu sa fokusom na biljnu ishranu", naglašava dijetetičar Sofi Medlin.
Stručnjaci ističu da zamenimo beli hleb, testeninu i pirinač alternativama kao što su peciva ili hleb od celog zrna žitarica. Trebalo bi da uvrstimo pasulj i mahunarke u ishranu, jer su takođe, delotvorni za naše telo.
Mnogi začini, kao što su crni biber, đumbir, kurkuma i beli luk, pozitivno su se pokazali u borbama protiv upale, kažu nutricionisti i naglašavaju da uravnotežena ishrana koja uključuje dosta namirnica na navedenoj listi i izbegavanje pržene i prerađene hrane je odličan savet koji treba slediti.
Ipak, ovaj način ishrane nije za svakog, upozoravaju lekari
Antiinflamatorna dijeta možda neće smanjiti upalu kod svih, a kod nekih može pogoršati simptome. Zato je preporuka da ako imamo neku hroničnu bolest ili patimo duže vreme od određenog zdravstvenog stanja, uvek treba da se konsultujmo sa lekarom ili dijetetičarom pre nego što promenimo svoju ishranu.
Da li ova vrsta ishrane pomaže kod artritisa
Antiinflamatorna dijeta može smanjiti hronični bol kod pacijenta koji pate od artritisa, govori studija iz 2023. godine, koja je pratila 45 ljudi sa reumatoidnim problemima uključujući artritis. Međutim, iz udruženja Arthritis Action napominju da nijedna dijeta ili vrsta ishrane ne poboljšava ili pogoršava artritis i navode da bi cilj trebao da bude dobro izbalansirana ishrana i održavanje zdrave težine.
Mediteranska ishrana utiče na gubitak težine, ali i smanjuje upale
Ova ishrana koja se bazira na voću, povrću, žitaricama, ribi značajno doprinosi smanjenju upala u organizmu. Takođe je utvrđeno da efikasno utiče za gubitak težine, a postoje dokazi da se bilo koji antiinflamatorni efekat mediteranske dijete može osetiti u roku od tri meseca, ali se najjači uticaj postiže nakon godinu dana.