Magazin

O koje 3 stvari roditelji treba da vode računa kada bebi daju ime

"Nomen est omen", kaže stara latinska poslovica, ili, prevedeno na srpski jezik - ime je znak. I zaista, to kako se zovemo je nešto što nas prati kroz čitav život, na neki način formirajući naš lični, pa i dojam drugih ljudi o nama. O čemu bi roditelji trebalo da vode računa kada daju ime svom detetu kako mu, nenamerno, ne bi "iskrojili" lošu sudbinu?
O koje 3 stvari roditelji treba da vode računa kada bebi daju ime© Canva / Africa images

Kada se beba tek rodi, jedna od prvih stvari oko koje roditelji treba da se slože jeste kako će se ona zvati. Ovaj naizgled lak zadatak mnogim roditeljima stvara pritisak, te se oni, umesto da sami biraju ime, sve češće opredeljuju za pomoć stručnjaka. Kako potražnja diktira ponudu, i konsultanata za ime deteta ima svakim danom sve sviše. Cena takve usluge u Americi varira između 1.500 i 5.000 dolara, dok je jedan par izdvojio čak 10.000 dolara ne bi li njihovo dete imalo savršeno ime. Jedan od saveta u okviru ove neobične usluje je i da ime deteta treba dobro da zvuči na društvenim mrežama.

O koje tri stvari bi novopečeni mama i tata trebalo da vode računa kada detetu daju ime za Biznis Insajder govorila je Kajla Naab, konsultant u ovoj oblasti.

Tri važna aspekta pri davanju imena detetu

Osim što bi roditelji odluku o tome kako će nazvati svoje dete trebalo da donesu samostalno (bez uplitanja prijatelja i porodice i ispunjavanja njihovih želja), ono o čemu bi trebalo da povedu računa jeste da ime bude upotrebljivo, nema neku pogrešnu konotaciju i da može da se integriše u životni ciklus deteta, a kasnije i odrasle osobe - odnosno da odgovara svakom životnom dobu.

Treba da se slaže sa prezimenom 

"Napišite puno ime i prezime deteta na papiru, smestite ga u rečenicu ili na listu ili napišite poruku naslovljenu na ovo ime", navodi Naab. "Procenite da li ime zvuči 'kul', jednostavno, čudno ili normalno kada se koristi u usmenoj ili pisanoj formi."

Obratiti pažnju na potencijalne nadimke

Ekspert naglašava i da je važno da roditelji sagledaju svaku etapu života deteta. Iz vida se nikako ne sme ispustiti činjenica da zbog loše kombinacije imena i prezimena, kao i nadimaka koji mogu proisteći iz njih, dete može osećati i nesigurnost ili biti predmet podsmeha u svakom uzrastu. 

Kako će zvučati kroz život

"Ohrabrujem roditelje da sagledaju integraciju imena u svaki kontekst: od školskih dnevnika, pa sve do intervjua za posao", navodi Naab. "Kako će ime i prezime deteta izgledati na tabli, pozivnici za venčanje ili u obaveštenju o unapređenju? Implementirajte ime u realan život."

U obzir treba uzeti i osećanja roditelja

Kada se bira ime za dete, važno je razmotriti i negativna osećanja roditelja koja se vezuju za određeno ime. Sasvim je u redu ako dete ne želite nazvati istim imenom koje je imala bivša prijateljica koja vas je jako povredila, ili onako kako se zvao dečko iz školske klupe za koga ste verovali da je ljubav vašeg života, a ispostavilo se da je samo lekcija života.

image