Magazin

Na prodaju lične stvari Merilin Monro

Ukoliko želite da kupite haljinu ili šminku popularne Merilin Monro, sredinom decembra to ćete moći da učinite na još jednoj aukciji njenih stvari. Pored ličnih predmeta i medicinske dokumentacije, ponuđena je i pisana komunikacija sa njenim biološkim ocem.
Na prodaju lične stvari Merilin MonroGetty © Keystone Features

"Ova vesela mala poruka za ozdravljenje dolazi da ti kaže da su moje misli i želje sa tobom svaki dan", pisalo je na kupovnoj čestitki za Merilin Monro, poslatoj dok je ležala u bolnici. Na odštampanoj poruci, njen otac je pogrešno napisavši ime ćerke dodao rukom "molitve su uz tebe". Ovo je ujedno i jedini fizički dokaz komunikacije glumice i njenog oca, smatra Skot Fortner istoričar i kolekcionar stvari Merilin Monro. Ovu čestitku, sa željom da ozdravi, poslao je Čarls Stenli Giford, čovek za koga je nedavno, DNK analizom, dokazano da je otac slavne glumice. Pronađena je sasvim slučajno u pripremi za aukciju i procenjuje se da će dostići cenu između 2.000 i 3.000 dolara. 

Ovo je samo jedna od 175 ličnih stvari Merilin Monro koje će biti ponuđene na onlajn aukciji 17. i 18. decembra. Biće ponuđeno nekoliko kozmetičkih proizvoda kao što su prazna ambalaža karmina, lažne trepavice, korišćene senke za oči. Takođe, na aukciji će se naći i nekoliko njenih haljina za koje se pretpostavlja  da će dostići cenu i preko 80.000 dolara. Beleške, pisma, fotografije, čekovna knjižica i poslednja članska karta Udruženja filmskih glumaca nalaze se na spisku za aukciju. Za medicinsku dokumentaciju njenog estetskog zahvata, predviđa se da će se dostići cenu i preko 30.000 dolara.  

Iako je svet bez ove ikone ostao pre nekoliko decenija, interesovanje nikako ne jenjava. Ovu godinu je obeležio još jedan film o njenom životu, a prethodnu, čuvena haljina u kojoj je pevala rođendansku pesmu Džonu Kenediju, koju je nosila jedna od najpoznatijih žena današnjice, Kim Kardašijan, pokrenuvši lavinu komentara. Da li je svetu potrebno da prekopava živote odavno preminulih slavnih osoba, u želji za još malo zvezdane prašine ili skandala? Koliko su danas popularne osobe spremne da nam ponude svoje lične stvari na uvid ili su ipak u eri društvenih medija već ponudili isuviše? A najvažnije pitanje je: Gde se pravi granica između javne ličnosti i njene intime, privatnog života i ličnih stvari? 

image