Magazin

Da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat - 32 zemlje kažu jedno, ali ne i Hrvatska

Jedan od najvećih naučnika i pronalazača ikada, Nikola Tesla i posle 81 godine od smrti i dalje izaziva velike polemike širom sveta. Večna rasprava da li je cenjeni Tesla Srbin ili Hrvat, dobila je novi obrt i postala je goruća tema stranice "World of Statistics" na mreži Iks, gde su objavljeni zanimljivi odgovori, ali i komentari.
Da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat - 32 zemlje kažu jedno, ali ne i Hrvatska© Wikimedia Commons/Public Domain

Bez obzira koliko je Nikola Tesla zaslužan za velika dostignuća i razvoj celokupnog čovečanstva, izgleda da je mnogima bitnije da se zna čiji je i koje je nacionalnosti. Na profilu "World of Statistics" nedavno je osvanuo post koji u fokus stavlja nacionalnost ovog velikog naučnika i kako evropske zemlje klasifikuju Teslu - da li je bio Srbin, Hrvat, Amerikanac.

Gotovo sve zemlje tvrde da je Nikola Tesla Srbin, čovek sa dvojnim državljanstvom Srbije i Amerike, dok Nemačka, Švajcarska i Austrija ne naglašavaju njegovu nacionalost. Hrvatska, pak, navodi da je Tesla hrvatski i američki pronalazač, srpskog porekla.

Naravno, stavovi i mišljenja o ovoj temi su izložena u komentarima. Te imamo one koji su jasni i pišu da je bio Srbin. 

Tu su bili korisnici Iksa, koji smatraju da je ipak suvišno da se bavimo ovom temom. 

Duhoviti odgovori nisu izostali, te je u "realnosti on Kinez".

Ipak, jedan "tvit" nam je posebno privukao pažnju, jer je uticao da se svi zapitamo - kakav bi zaista svet bio da nije bilo Tesle. 

Veliki Nikola Tesla je rođen u Smiljanu 10. jul 1856, a preminuo je u Njujorku, 7. januara 1943. Školovao se i radio u mnogim evropskim gradovima - od Graca, preko Maribora, Praga, Budimpešte, Pariza, Strazbura i Njujorka. Zaslužan za više od 700 patenata iz oblasti električnih mašina, prenosa energije, transformatora. 

@rtbalkan Čiji je Nikola Tesla? 🇷🇸⚡️🇭🇷 #rtbalkan #rtsrbija #serbia #srbija #hrvatska #crnagora #bosna #bih #zanimljivosti #foryou #foryoupage #fyp #fy ⁣#fypシ #nikolatesla #tesla♬ original sound - RT Balkan

image