Mikrotalasna pećnica se danas može pronaći u gotovo svakom domu. A kako i ne bi, kada za samo 30-ak sekundi do minut može zagrejati svaki obrok. Međutim, zbog načina na koji ona funkcioniše, odnosno emitovanja mikrotalasa koji utiču na molekule hrane prilikom grejanja, vrlo je važno da vodimo računa o izboru namirnica ili gotovih obroka koje u nju nameravamo da stavimo.
O tome koje gotove obroke ni slučajno ne bi trebalo da podgrevamo u mikrotalasnoj pećnici jer postaju toksične, kao i to tome koje namirnice gube svoje nutritivne vredosti prilikom zagrevanja u ovom uređaju za radio Sputnik govorila je nutricionista Rima Mojsenko.
Brza hrana
U mikrotalasnoj pećnici ni u kom slučaju ne treba podgrevati gotovu hranu koja u sebi ima visok sadržaj transmasti. Najbolji primer za to jeste brza hrana puput burgera, pomfrita, krofni i sličnih obroka. Konzumiranjem ovakve hrane ponovno zagrejane u mikrotalasnoj peći može se ozbiljno narušiti zdravlje.
"Prirodne masti se pod uticajem mikrotalasa pretvaraju u transmasti, dok transmasti koje se nalaze ubrzoj hrani pod uticajem tih talasa mogu postati toksične", upozorava Mojsenko.
Kada je reč o ostalim namirnicama koje bi trebalo izbegavati kada je reč o podgrevanju u mikrotalasnoj pećnici, nutricionista izdvaja one koje sadrže masti. Mleko i formule za dohranu beba su možda i najbolji primeri ovakvih namirnica.
Hrana se ne sme podgrevati više puta, i mimo mikrotalasne
Umesto toga, nutricionista preporučuje da se hrana koja sadrži masti podgreva isključivo na šporetu u činiji ili tiganju. Naravno, ukoliko je u pitanju prvo podgrevanje hrane nakon što se ona ohladila, ali ne i drugo ili treće. U suprotnom, molekuli hrane se razgrađuju i gube svoja nutritivna svojstva.
"Prilikom podgrevanja hrane dva ili više puta razgrađuju se ne samo molekuli masti, koji postaju toksični, već i molekuli benalčevina i ugljenih hidrata", navodi nutricionista. Takva hrana, koja je izgubila deo svojih nutritivnih svojstava, više nije obrok koji je zdrav i koristan, već samo gomila "praznih" kalorija.