Slatkiše već decenijama bije loš glas - oni su glavni krivci za gojaznost, dijabetes i probleme sa zubima, naročito kod dece mlađeg uzrasta. Međutim, stomatolozi upozoravaju da postoje namirnice koje daleko više oštećuju zubnu gleđ.
O tome koje su to namirnice najveći neprijatelji zdravih i belih zuba za Njujork Post magazin govorila je Vitni DiFođo, stomatolog i registrovani dentalni higijeničar.
Ugljeni hidrati štete zubima više nego slatkiši
Iako zvuči potpuno neverovatno, namirnice poput belog hleba, čipsa, žitarica i krekera na kvalitet zubne gleđi i zdravlje zuba utiču mnogo više nego slatkiši. Glavni razlog za to jeste što se prilikom žvakanja uvih namirnica ili gotovih obroka koji sadrže ugljene hidrate njihovi molekuli razgrađuju i pretvaraju u šećere.
Ove specifične vrste šećera u usnoj duplji postaju kisele nakon kontakta sa pljuvačkom, zbog čega je njihov negativan uticaj na zubnu gleđ još izraženiji. Baš zbog ovakvog efekta na zdravlje zuba, DiFođo preporučuje da se one konzumiraju odjednom, umesto da se grickaju tokom čitavog dana.
"Ukoliko želite da jedete hranu koja sadrži ugljene hidrate jedite sve odjednom, jer na taj način pljuvačka ima vremena da neutrališe pH vrednost koja je poremećena zbog šećera", navodi DiFođo.
Nakon ugljenih hidrata bi trebalo pojesti neutrališuću hranu
Na zdravlje zuba utiče i redosled namirnica koje konzumiramo. Hrana koja neutrališe pH vrednost u usnoj duplji bi, po mišljenju stomatologa, trebalo da se jede na samom kraju obroka. Voće, povrće, sir i jogurt su idealni primeri hrane koja ima neutrališuća svojstva i koja zubnoj gleđi pomaže da ostane zdrava.
Ukoliko ove namirnice nemate pri ruci, i obično ispiranje usne duplje vodom može pomoći da se ostaci hrane koji su nataloženi na zubima nakon obroka uklone. Žvakaća guma takođe može biti od koristi. Naravno, redovnom oralnom higijenom, koja uključuje čišćenje zuba četkicom i koncem, uz korišćeće tečnosti za ispiranje usta se postiže najbolji efekat.