Beli osvežavajući napitak, kefir, spada u kategoriju super hrane. Veoma je korisna namirnica, jer sadrži dobre bakterije, kalcijum, magnezijum, belančevine, vitamin D, te je veoma važan za organizam i celokupno zdravlje.
Kefir sadrži različite sojeve živih bakterija, što ga čini bogatim i raznovrsnim izvorom probiotika. Neke od potencijalnih prednosti probiotika uključuju sposobnost da menjaju sastav bakterija u crevima, poboljšavaju funkciju crevne barijere, utiču na varenje i pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina. Ovaj napitak pomaže u modifikaciji mikrobnog sastava creva i utiče na podizanje imuniteta, govore brojne studije.
Kontroliše šećer u krvi, poboljšava mentalno zdravlje
Konzumiranje kefira utiče na kontrolu nivoa šećera u krvi, posebno kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Konzumiranje jedne šolje kefira dnevno smanjuje nivo glukoze u krvi, rezultati su male studije iz 2019. godine. Ovaj napitak zajedno sa ishranom bogatom vlaknima, može da uravnoteži mikrobiom i utiče na smanjenje rizika i simptoma anksioznosti i depresije: "Pozitivno se odražava na pamćenje i umanjuje rizik od neuroloških bolesti, zahvaljujući svojoj sposobnosti da smanji upalu", naglašava dijetetičarka Karolajn Margolis.
Jača kosti, štiti od virusa
Ovaj mlečni proizvod sadrži kalcijum, vitamin D i fosfor i pomože u izgradnji i održavanju jakih kostiju. Takođe, njegova antivirusna svojstva angažuju imunološki sistem da se bori protiv virusnih infekcija. Istraživanja koje ispituju efekte kefira na imuni sistem otkrivaju da podstiče proizvodnju imunih ćelija koje mogu da potisnu aktivnost virusa, piše Forbs Helt.
Ko treba da izbegava kefir
Ne postoji neki veliki rizik od konzumiranja kefira, naglašavaju dijetetičari. U nekim slučajevima može da izazive nadimanje ili dijareju, ali su problemi obično privremeni:
"Tradicionalni kefir je obično na bazi mleka, tako da svako ko ima alergiju na mleko treba da izbegava kefir", kaže nutricionista Megan Maisano. Međutim, većina ljudi sa netolerancijom na laktozu može tolerisati mlečni kefir jer je uglavnom sa niskim sadržajem laktoze ili bez laktoze, dodaje.