Magazin

Koliko dugo možete ostaviti mačku samu kod kuće? Iznenadićete se kada čujete mišljenje veterinara

Mačke su poznate kao vrlo nezavisne životinje koje ne samo da ne zahtevaju šetnju, već su i dosta nezainteresovane za socijalizaciju. Bez obzira na to, vlasnici ovih ljubimaca su često u nedoumici koliko mogu da ostave svoju mačku samu.
Koliko dugo možete ostaviti mačku samu kod kuće? Iznenadićete se kada čujete mišljenje veterinara© Canva / Navigirl

Kada je reč o stepenu odgovornosti prilikom dolaska kućnog ljubimca u novu porodicu, tu nema dileme - bilo da je u pitanju pas, mačka, papagaj ili hrčak, ona je stoprocentno na vlasniku bez obzira o kojoj životinji je reč. Ali, kada govorimo o vremenu koje je potrebno posvetiti ljubimcu, kao i o vremenu koje on može provesti bez našeg društva - razlika postoji.

Vlasnici pasa vrlo dobro znaju da od kuće mogu biti odsutni najviše 8 do 10 sati (koliko obično traje jedan radni dan), a da je sve preko toga za njihovo četvoronožno mezimče veliki stres, kako psihički, tako i fizički. Međutim, vlasnici mačaka su često u nedoumici, budući da su one dosta samostalnije i manje zahtevne od pasa. Misteriju je razrešio jedan veterinar.

Od čega zavisi koliko mačka može ostati sama kod kuće

Vreme koje jedna mačka može provesti sama u stanu može zavisiti od različitih faktora. Prvi, a možda i najvažniji jeste uzrast kućnog ljubimca. Ovo je nekako i logično, imajući u vidu da od starosti životinje zavise i stepen formiranih navika, kao i njena potreba za društvom ili negom. Drugi, ništa manje važan faktor jesu fizičko i mentalno zdravlje mačke, kao i stepen njene (ili njihove) samostalnosti.

Mače ne bi trebalo ostavljati samo duže od 6 sati dnevno

Ukoliko je u pitanju mače koje i dalje zavisi od svog vlasnika kada je reč o ishrani, i koje još uvek nije naučilo da obavlja nuždu u za to predviđenom mestu, odsustvo duže od 6 sati može predstavljati izazov za oboje. Ne samo da novi član porodice može da pregladni, već i da napravi nered po stanu. Osim toga, mačići su dosta osetljiviji na teskobu i strah, pa svoju anksioznost mogu ispoljiti na najrazličitije načine.

Koliko dugo možemo odraslu mačku ostaviti samu

Međutim, ukoliko je u pitanju odrasla životinja, koja već ima formirane navike, ona bez problema može ostati sama kod kuće i do 48 sati, poručuje veterinar i stručnjak za ponašanje mačaka, Majkl Tompson. Naravno, ukoliko postoji potreba da se kućni ljubimac toliko dugo ostavlja bez nadzora, vlasnik joj mora obezbediti i dovoljne količine hrane i vode za piće. Takođe, ukoliko je mačka naviknuta na igru, od pomoći mogu biti i posebne igračke.

image