Koliko dugo možete ostaviti mačku samu kod kuće? Iznenadićete se kada čujete mišljenje veterinara

Mačke su poznate kao vrlo nezavisne životinje koje ne samo da ne zahtevaju šetnju, već su i dosta nezainteresovane za socijalizaciju. Bez obzira na to, vlasnici ovih ljubimaca su često u nedoumici koliko mogu da ostave svoju mačku samu.

Kada je reč o stepenu odgovornosti prilikom dolaska kućnog ljubimca u novu porodicu, tu nema dileme - bilo da je u pitanju pas, mačka, papagaj ili hrčak, ona je stoprocentno na vlasniku bez obzira o kojoj životinji je reč. Ali, kada govorimo o vremenu koje je potrebno posvetiti ljubimcu, kao i o vremenu koje on može provesti bez našeg društva - razlika postoji.

Vlasnici pasa vrlo dobro znaju da od kuće mogu biti odsutni najviše 8 do 10 sati (koliko obično traje jedan radni dan), a da je sve preko toga za njihovo četvoronožno mezimče veliki stres, kako psihički, tako i fizički. Međutim, vlasnici mačaka su često u nedoumici, budući da su one dosta samostalnije i manje zahtevne od pasa. Misteriju je razrešio jedan veterinar.

Od čega zavisi koliko mačka može ostati sama kod kuće

Vreme koje jedna mačka može provesti sama u stanu može zavisiti od različitih faktora. Prvi, a možda i najvažniji jeste uzrast kućnog ljubimca. Ovo je nekako i logično, imajući u vidu da od starosti životinje zavise i stepen formiranih navika, kao i njena potreba za društvom ili negom. Drugi, ništa manje važan faktor jesu fizičko i mentalno zdravlje mačke, kao i stepen njene (ili njihove) samostalnosti.

Mače ne bi trebalo ostavljati samo duže od 6 sati dnevno

Ukoliko je u pitanju mače koje i dalje zavisi od svog vlasnika kada je reč o ishrani, i koje još uvek nije naučilo da obavlja nuždu u za to predviđenom mestu, odsustvo duže od 6 sati može predstavljati izazov za oboje. Ne samo da novi član porodice može da pregladni, već i da napravi nered po stanu. Osim toga, mačići su dosta osetljiviji na teskobu i strah, pa svoju anksioznost mogu ispoljiti na najrazličitije načine.

Koliko dugo možemo odraslu mačku ostaviti samu

Međutim, ukoliko je u pitanju odrasla životinja, koja već ima formirane navike, ona bez problema može ostati sama kod kuće i do 48 sati, poručuje veterinar i stručnjak za ponašanje mačaka, Majkl Tompson. Naravno, ukoliko postoji potreba da se kućni ljubimac toliko dugo ostavlja bez nadzora, vlasnik joj mora obezbediti i dovoljne količine hrane i vode za piće. Takođe, ukoliko je mačka naviknuta na igru, od pomoći mogu biti i posebne igračke.