Muškarci ili žene: Ko se više "opusti" i dobije "srećne kilograme" u prvim godinama braka

Nije redak slučaj da se višak kilograma često javlja kod ljudi koji su u srećnoj, dužoj ljubavnoj vezi. Lako se "opuste" - više jedu, manje vežbaju, i tako dobiju na težini. Međutim, da li se ovo više dešava kod muškaraca ili ipak kod žena? Nova studija je donela iznenađujući odgovor.

Rezultati su pokazali da brak ima veliki uticaj na povećanje indeksa telesne mase (BMI) kod muškaraca, posebno u prvih pet godina veze/braka, dok za žene nije pronađena ista korelacija. Otkriveno je da je brak povezan sa tendencijom ka povećanju telesne mase kod muškarca za 5.2 odsto, kao i porastom gojaznosti za 2.5 odsto. Stručnjaci su primetili da je do ovog skoka BMI došlo jer su muškarci imali tendenciju da jedu više i manje vežbaju kako se njihov brak razvijao.

Dakle, dokazano je da fenomen "srećnih kilograma" više pogađa muškarce.

Kada smo u srećnoj vezi, osećamo manju potrebu da partnera impresioniramo svojim fizičkim izgledom kao na početku, osećamo se ugodno pored njega, zajedno istražujemo različite specijalitete i restorane, uživamo u zajedničkom kuvanju... Sve ovo doprinosti višku kilograma koji mnogi od nas dobiju kada su srećno zaljubljeni, ali izgleda da se više odnosi na "jači pol". 

Rezultati su doneti nakon što su istraživači Kineske akademije društvenih nauka analizirali različite podatke o zdravlju i ishranu u periodu od 1989. do 2015. godine. 

"Muškarci se suočavaju sa značajnim rizikom od gojaznosti kako stare, tako da je nakon braka važno da se ne "opuste" i da održavajući zdrave navike u ishrani i redovno važbaju," rekao je Šiven Kvan, jedan od autora sa Kineske akademije društvenih nauka, prenosi "Jahu lajf".

Prethodno istraživanje je otkrilo da osobe koje su u braku obično imaju značajno veći BMI od neoženjenih osoba, što znači da što je neko zadovoljniji u intimnoj vezi, veća je verovatnoća da će postati gojazan.

Međutim, rezultati ovog fenomena mogu varirati u odnosu na osobine ličnosti, ali i kulturu.

"Standardi za izbor partnera, ciljevi braka, običaji svadbenih ceremonija i raspodela kućnih obaveza nakon braka znatno se razlikuju od onih koji preovladavaju u zapadnim društvima. Dakle, uticaj braka na BMI može varirati između kineske i zapadne populacije", navodi se u studiji.

Naučnici su takođe otkrili da romantične veze ne utiču samo na vaše fizičko zdravlje, već mogu i da promene rad vašeg mozga.

Iako se dugo razumelo da romantična ljubav podstiče oslobađanje takozvanog "hormona ljubavi", odgovornog za euforiju koju osećate kada se zaljubite, istraživanja su otkrila da zaljubljenost može prouzrokovati da se određen deo mozga "pokvari", tako da ljubavnik postaje centar vašeg sveta.

Međutim, stručnjaci još imaju mnogo toga da nauče o ljubavi, kao i većina ljudi, ali sigurno je interesantno da ljubav i bliskost dovode do (svesnog ili nesvesnog) porasta kilograma.