Tikvice imaju malo kalorija, a puno hranljivih materija i odličan su saveznik u mršavljenju

Tikvica je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva i ubraja se u niskokalorične namirnice koje se često preporučuju u dijetama i redukcionim načinima ishrane. Prirodni je diuretik, a veoma je bogata vitaminom A, te njeno konzumiranje utiče na bolji vid.

Kada pripremamo tikvicu u jelima, o njoj razmišljamo kao o povrću i serviramo je obično u slanim specijalitetima. Međutim, činjenica je da se prema botaničkoj klasifikaciji smatra voćem. Bilo kako bilo, ova ukusna namirnica u samo 100 grama ima oko 17 kalorija,  bogata je kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, vitaminom A i C.  Nezaobilazne su u  redukcijskim načinima ishrane upravo zbog malo kalorija i vlakana. 

Zdravstvene koristi od tikvica

Kora puna vitamina C i B6

Umesto da gulite tikvice, razmislite o tome da ostavite koru. Ne samo da je prepuna vitamina C i vitamina B6, već pruža i dobar izvor vlakana, koja pomažu u redovnom varenju i održavanju osećaja sitosti. Samo, obavezno dobro operite tikvicu i konzumirajte je bez problema.

Prepuna antioksidanata

Razna istraživanja ukazuju na potencijalne prednosti tikvica u prevenciji raka. Ključni igrač u ovome može biti antioksidant zeaksantin, koji može pomoći u sprečavanju stresa, a potom i u mogućoj prevenciji od raka. Drugi antioksidansi koji takođe igraju važnu ulogu u prevenciji od karcinoma uključuju fenole, karotenoide, hlorofile i vitamin C. Takođe, jedinjenja zeaksantin i lutein u tikvicama smanjuju rizik od problema sa očima kao što su katarakta.

Takođe, konzumiranje tikvica smanjuje upalne procese u telu, a povoljno se odražava na zdravlje kostiju.

"Tikvice su generalno korisne za sve i lako se mogu uvrstiti u različite planove ishrane. Međutim, ne postoji nijedno povrće, vitamin ili mineral koji bi bio lek za zdravstvena stanje ili bolest", naglašava Keri Gans, nutricionista, a piše Forbs Helt.

Servirati ih u salatama, čorbama

Povrće bez skroba ima malo kalorija, a dosta hranljivih materija. Ova kombinacija je najbolja za optimalno zdravlje i održavanje težine, te je preporuka da se što češće jede. One mogu da se jedu sirove u salatama ili sa humusom, odličan su dodatak čorbama, a grilovane ili pečene se mogu služiti uz ribu ili meso: "Pošto imaju tako malo kalorija i bogate su mnogim nutritijentima, nema potrebe da ograničavate porcije", savetuje Melinda Džempolis, dijetetičar.