Magazin

Šta sve Gugl zna o nama? Odgovor se krije u njegovim funkcionalima o kojima malo ko zna

Naša interesovanja su, sa razvojem tehnologija, postala daleko transparentnija nego pre, imajući u vidu da na pametni telefoni, satovi i drugi gedžeti prisluškuju i analiziraju svaki naš pokret. Ako vas zanima šta o vama zna Gugl, imamo odgovor na to pitanje!
Šta sve Gugl zna o nama? Odgovor se krije u njegovim funkcionalima o kojima malo ko zna© Canva / Africa images

Internet pretraživač Gugl danas koriste svi. GuglMaps je naš verni pratilac kome se obraćamo kada ne znamo put do neke destinacije, GuglDrajv idealno mesto za skladištenje fotografija, dokumenata i drugog, nama važnog sadržaja, a DžiMejl tu kako bismo ostali u kontaktu sa prijateljima i saradnicima.

Ipak, njegove "usluge" nisu besplatne - cena koju plaćamo kako bi nam bio na raspolaganju uvek i svuda jeste cena naše privatnosti. Zvuči zastrašujuće, ali tako je: Gugl analizira naše preferene, putanju kretanja i uzrast kako bi što bolje odgovorio na naše naredne upite i plasirao reklamu koja je baš po našoj meri.

Kako da znamo šta Gugl zna o nama? Odgovor se krije na površini - u njegovim funkcionalima.

AdCentar - otkriva interesovanja

Prilikom kreiranja naloga na Guglu uneli ste tek deo podataka o sebi - ime i prezime, verovatno datum rođenja i tačku sveta u kojoj se nalazite. Ali, to je tek vrh ledenog brega. Ostatak interesovanja Gugl otkriva zahvaljujući sajtovima koje posećujete i reklamama na koje klikćete. Tako, malo pomalo, on poput puzli "slaže" vaš lik: pol, uzrast, interesovanja, jezik kojim govorite i slično. Sliku o sebi očima Gugla možete pronaći na njegovom AdCentru, koji prikuplja informacije o vama radi plasiranja targetiranih reklama.

Tajmlajn - zna gde ste bili

Ukoliko koristite mobilni telefon sa Android operativnim sistemom, Gugl po automatizmu dobija informacije o tome kuda se krećete i koja mesta posećujete. Uostalom, sigurno ste primetili da vam se, nekoliko dana nakon posete novom restoranu, na telefonu prikazala notifikacija da ocenite taj ugostiteljski objekat. To nije slučajno, već zato što je Gugl registrovao da ste u njemu bili određeno vreme. Ako vas zanima istorija svih lokacija na kojima ste bili, opcija Tajmlan će vam dobro doći u tu svrhu.

Histori - pamti sve što ste "guglali"

Sećate li se kada ste na internetu pretraživali koje su cene za, primera radi, odmor u Grčkoj u jeku sezone? Ili koliko kilometara ima od Beograda do Pefkohorija? Vi verovatno ne, ali Gugl zna tačan dan i vreme kada ste te pojmove ukucali u pretragu. Opcija "histori", koja se otvara klikom na tastere Ctrl+H u pretraživaču čuva sve vaše upite upućene Guglu, pa, ukoliko vam treba da se pristetite, ili možda izbrišete neku pretragu kako je niko ne bi video, to možete lako učiniti na ovoj adresi.

GuglFotos zna kako izgledate, a GuglAsistent prepoznaje vaš glas

Zahvaljujući sve naprednijim funkcijama Gugl pretraživača, danas je surfovanje internetom jednostavnije nego ikada. Sve što je potrebno jeste da izgovorite ono što vas zanima i za tren oka će se na ekranu prikazati spisak sajtova koji nudi traženo. Međutim, pomažući vam, on beleži svaki izgovoreni ton i skladišti ga u svojoj memoriji, kako bi ga GuglAsistent naredni put prepoznao. Isto tako, zahvaljujući opciji "fotos", u kojoj se nalazi baza fotografija koje pravite telefonom ili dobijate u porukama, Gugl vrlo dobro zna i kako izgledate. 

image