Spremite auto za toplije dane: Šta sve treba da pregledate i sredite na vozilu nakon zime

Prolećne temperature su idealno vreme da svog četvorotočkaša pregledate i pripremite za leto. Na šta treba obratiti pažnju sada kada napolju više nije minus?

Dolazak lepog vremena ne prija samo nama, već i našim četvorotočkašima koji su nakon hladnog vremena i izazovnih uslova na putevima konačno "prodisali". Međutim, to što na drumu nema snega ne znači da treba da se opustimo. Naprotiv, upravo sada je idealno vreme da automobil pregledamo i polako spremimo za toplije temperature. Kako to da uradimo i na šta je potrebno da obratimo pažnju sada, kada je proleće na pragu?

Balansiranje guma i centriranje trapa

Kako je došlo lepše vreme, tako su mnogi vozači na svojim automobilima odlučili da zamene zimske gume na letnje. Ovakva promena sa sobom bi trebalo da "povuče" i obavezno balansiranje guma kod vulkanizera i centriranje trapa u za to specijalizovanim servisima.

Dobro centriran trap je preduslov za nesmetano upravljanje vozilom i dugovečnost četvorotočkaša, jer se samo tako produžava i vek trajanja kugli, spona, amortizera i opruga na vozilu. Ujedno, reglaža trapa sprečava i neravnomerno trošenje pneumatika.

Provera diskova i pločica

Ispravan kočioni sistem automobila je jedan od preduslova za bezbednost u saobraćaju. Baš iz tog razloga je provera pločica i diskova sada, nakon zimskog perioda, od velike važnosti, naročito ukoliko se spremate na put izvan grada. Pritom, provera kočionog sistema se ne sme zaobići nezavisno od toga da li ste automobil vozili tokom zime ili ne.

Ukoliko prilikom usporavanja čujete škripu kočnica ili osetite blago podrhtavanje volana, pravi je trenutak da posetite auto-mehaničara. On će pregledom ustanoviti da li je potrebno zameniti samo pločice ili je vreme da se zamene i diskovi i proceniti da li je eventualno potrebno servisirati još nešto.

Dolivanje antifriza kako automobil ne bi "prokuvao"

Sa porastom dnevnih temperatura automobil se u vožnji greje mnogo više nego u hladnim zimskim danima. Kako biste izbegli "prokuvavanje" motora u sred vožnje, vrlo je važno da u rashladnom sistemu postoji dovoljna količina antifriza.

Nivo rashladne tečnosti možete proveriti i sami, ukoliko ste dovoljno vešti i znate koja vrsta tečnosti odgovara vašem automobilu, ili to prepustiti majstoru. Svakako, ovaj korak ne treba preskakati jer može dovesti do kvara automobila koji će vas koštati mnogo.

Provera kvaliteta i istrošenosti prenumatika

Kvalitet pneumatika nešto na šta je posebno važno obratiti pažnju, budući da su upravo oni ti koji obezbeđuju dobro prianjanje tlu. Ukoliko su na vašem automobilu univerzalne gume za celogodišnju upotrebu trebalo bi proveriti dubinu šare na njima - ovo lako možete učiniti pomoću šublera ili kod vulkanizera.

Ako, pak, koristite sezonske gume (letnje i zimske), važno je da ih dobro osmotrite pre montaže na vozilo i procenite da nisu tokom stajanja u podrumu ili na terasi slučajno ispucale. Takve pneumatike na vozilo ne bi trebalo montirati jer time možete ugroziti ne samo svoj, već i život drugih učesnika u saobraćaju.

Procena stanja akumulatora

Akumulator je u zimskom periodu posebno osetljiv "organ" naših četvorotočkaša, budući da niske temperature mogu oštetiti kvalitet ćelija koje akumuliraju električnu energiju. Kako u proleće ne bi bilo iznenađenja, nakon zime je njegov kapacitet važno proveriti.

Ujedno, dobro bi bilo ispitati i stanje elektroinstalacija u automobilu, kako se ne bi dogodilo da neka sitnica "izvuče" do kraja svu struju iz akumulatora. Minoran kvar koji vi kao vozač možda ne primećujete može napraviti potpunu pometnju, pa je važno da vozilo pregleda neko stručan.