Ako želite da zaštitite zube, ove namirnice treba da jedete na drugačiji način

Svako voli hrskavu jabuku, sladak klip kukuruza i ukusne voćne smutije, ali čak i ove zdrave namirnice mogu da imaju lošu stranu, a to je stres koji prouzrokuju na naše zube. Stomatolozi preporučuju nekoliko načina za bezbedno konzumiranje hrane, tako da se negativni efekti na zube i desni maksimalno umanje.

Razna hrana i pića mogu da utiču na zdravlje i izgled naših zuba, kao što je hrana koja sadrži paradajz, šećer, kafu i brojne druge namirnice koje ostavljaju mrlje. Međutim, osim pažljivog biranja vrste hrane koju konzumiramo, stomatolozi preporučuju da obratimo pažnju na način na koji je jedemo, jer tako možemo da umanjimo negativne efekte na naše zube.

Stručnjaci upozoravaju da, iako postoje popularne metode konzumiranja određene hrane, one zapravo mogu da vrše preterani pritisak na vaše zube, koliko god da je ta hrana zdrava, prenosi "Hafington post". Vremenom, to može oslabiti zubnu gleđ, ostaviti povrede na desnima i prouzrokovati mnoge druge probleme.  

Srećom, samo nekoliko malih izmena u konzumiranju sledećih namirnica je dovoljno da sprečite buduću štetu:

Citrusi 

Limun, pomorandža, grejpfrut i drugi citrusi su kiseli, tako da lako mogu oštetiti zubnu gleđ. Da biste smanjili ove efekte, najbolje je da žvaćete i progutate ovu hranu veoma brzo, tako da voće nema vremena da se zadrži na vašim zubima. Da bi se dodatno neutralisala kiselost, možete i da isperete usta vodom. Kada pijete ceđene sokove, preporučljivo je da koristite slamku, da biste ograničili direktan kontakt zuba sa kiselinom.

Jabuke 

Kada jabuku naglo zagrizete, može izazvati stres za zube, što će potencijalno dovesti do oštećenja gleđi ili osetljivosti zuba. Pored toga, kora može oštetiti desni pri brzom konzumiranju. Rezanjem jabuke na kriške možete lakše gurnuti voće direktno na zadnje zube, koji su posebno dizajnirani da melju, drobe i cepaju hranu. 

Klip kukuruza 

Kada direktno zagrizete u klip kukuruza, tada vršite značajan pritisak na vaše prednje zube. Ovo može dovesti do preloma, okrnjenja zuba ili čak pomeranja plombe ili krunica. Umesto toga, odrežite zrna sa klipa i konzumirajte ih viljuškom ili uživajte u kuvanom kukuruzu u drugom obliku, (kukuruzna salata, supe...) 

Kiseli krastavci 

Slično kao i citrusi, kiseli krastavci sadrže kiselinu koja može oštetiti gleđ. Povremeno konzumiranje nekoliko kiselih krastavčića verovatno neće izazvati velika oštećenja zuba, ali ako ste veliki ljubitelj kiselih krastavaca, preporučljivo je da uživate u njima samo kada su mali deo obroka, da vam zubi ne bi bili isuviše izloženi kiselini. 

Kokice 

Ljuske kokica mogu da vam se zaglave u desnima, a da to ne primetite, pa može doći do upale i bolova. Potrudite se da četkanje i čišćenje koncem postane navika nakon konzumiranja kokica. Dok jedete, takođe pazite da ne grizete komade koji su isuviše tvrdi, jer to može izazvati lomljenje zuba.

Orašasti plodovi 

Ove namirnice imaju čvrstu spoljašnjost, koja može predstavljati rizik za zube, posebno ako ih snažno zagrizete. Čak i ako ne završite sa okrnjenim zubom, možda ćete dobiti mikro-pukotine, zbog kojih žvakanje u budućnosti može biti bolno, a može doći i do povećanja osetljivosti na toplu i hladnu hranu. 

Preporučljivo je da uživate u orašastim plodovima u manjim porcijama, kao i da ih žvaćete polako i pažljivo. 

Sirovo povrće 

Čvrstoća određenog sirovog povrća, poput šargarepe i brokolija, može zahtevati snažno i preterano žvakanje da bi se razgradila, što može dovesti do mikro-pukotina ili malih brazda na zubima. Ako usitnite ili skuvate komade povrća, možete da umanjite stres na zube i uživate u ovoj zdravoj hrani. 

Smutiji  

Ovi napici obično sadrže velike količine prirodnih šećera i kiselina iz voća, a zbog njihove guste teksture, svaki gutljaj nesvesno zadržavate u ustima, što može da podstiče nastanak karijesa. Semenke ili bobice takođe mogu da zapadnu između zuba, što dovodi do bola i eventualnog propadanja. Da biste smanjili direktan kontakt sa zubima, najbolje je da pijete smutije sa slamčicom i isperete usta vodom kada završite.