Magazin

Neradni dan, mimoze i leopard dezen: Kako se proslavlja 8. mart u različitim krajevima sveta

Dan žena se obeležava u preko 30 zemalja sveta, a svaka od njih ima i svoje tradicije. Kako protiče 8. mart u Rusiji, kako u Italiji, a kako u drugim zemljama?
Neradni dan, mimoze i leopard dezen: Kako se proslavlja 8. mart u različitim krajevima sveta© Canva / alexandraivankovich

Prekretnica u pogledu prava žena dogodila se 1857. godine, kada su radnice tekstilne fabrike iz Njujorka odlučile su da izađu na ulice i izbore se za svoja prava: skraćivanje radnog vremena, povećanje zarade i dodelu prava glasa svim pripadnicama lepšeg pola.

Pet decenija i dve godine kasnije na Međunarodnom simpozijumu žena u Kopenhagenu, predstavnice socijalistkinja upoznale su poznatu nemačku komunistkinju Klaru Cetkin sa kojom su donele zajedničku odluku da se svakog 8. mart obeležava dan borbe za ženska prava.

Danas se ovaj međunarodni praznik proslavlja širom sveta u preko 30 zemalja. Svaka država ga obeležava na svoj način, u duhu mentaliteta i kulture.

Rusija - neradni dan i dan proleća

U Rusiji se 8. mart smatra ne samo Danom žena, već i praznikom proleća, a po načinu proslavljanja on podseća na mešavinu Materica i Dana zaljubljenih. Ovaj dan je u rangu sa državnim i verskim praznicima, te se uvek praznuje neradno, praznik čestitaju i pripadnici vlasti i državnih organa. Ženama se tradicionalno daruju buketi cveća i pokloni uz najiskrenije čestitke - da uvek budu srećne i jednako lepe i da svojim postojanjem ulepšavaju svet. Ove godine moskovski zoološki vrt odlučio je da svim damama u čast praznika pokloni besplatne ulaznice, ali uz jedan simpatičan uslov - obavezan je dres-kod koji podrazumeva leopard dezen.

Italija - darovanje mimoza

Simbol 8. marta u Italiji su mimoze, premda ovo magično drvo opojnog mirisa i jarko žutih cvetova cveta upravo u ovom periodu - od sredine aprila do kraja marta. Sam praznik prvi put proslavljao 1922. godine, dok je 17 godina kasnije, za vreme Drugog svetskog rata ustaljena i tradicija darovanja žutih mimoza. Danas je opštepriznata nezavisno od pola - mogu ga poklanjati kako muškarci svojim izabranicama, prijateljicama i koleginicama, tako i dame jedne drugima u znak ženske solidarnosti i podrške.

Kina - skraćeno radno vreme

Međunarodni ženski dan se u Kini proslavlja od 1921. godine, ali se prava renesansa u pogledu ženskih prava u toj zemlji dogodila tek 50-ih godina prošlog veka: one su mogle same, bez uticaja roditelja da ulaze u brakove, traže razvod ukoliko nisu srećne i penju se po karijernoj lestvici osvajajući pozicije u samom državnom vrhu. Danas se, u duhu praznika, damama omogućavaju popusti na kupovinu kozmetike, garderobe, hrane i raznoraznih usluga ulepšavanja, dok pojedine kompanije pružaju mogućnost skraćenog radnog vremena.

Francuska - mitinzi za rodnu ravnopravnost

Sve manifestacije koje se organizuju 8. marta su posvećene rodnoj ravnopravnosti, ulozi žena u istoriji, sportu, kulturi i nauci. U mnogim francuskim gradovima organizuju se i mitinzi i akcije podizanja svesti, dok se u muzejima u kulturnim centrima obično prikazuju tematske postavke u duhu Dana žena. Bioskopi su takođe dupke puni - na repertoarima su feministički filmovi i dokumentarci. Svake godine održava se i uručivanje premija imena Simone Vejl, a nagrada se dodeljuje onome ko je imao najveći doprinos u zaštiti ženskih prava.

Poljska - masovni protesti

Za razliku od većine zemalja gde se Dan žena obeležava praznično, u Poljskoj je on u poslednjih nekoliko godina postao sinonim za proteste, budući da je to jedna od retkih zemalja gde su prava žena značajno narušena zabranom abortusa. Kao odgovor na odluke vlasti, masovni protesti organizovani su 2017, 2018 i 2019. godine, a nakon 2020. godine, kada je donet i zakon o zabrani prekida trudnoće, dostigli su epohalne razmere.

Španija

Na današnji dan pre ravno 6 godina u Španiji se dogodio najveći štrajk u istoriji, na kome je preko 5,3 miliona državljana izrazilo svoje nezadovoljstvo zbog razlike u platama, diskriminacije i porodičnog nasilja. Demonstracije su zahvatile čitavu zemlju - blokirane su železnice, obustavljen rad univerziteta, a mnogi su napustili i svoja radna mesta u znak protesta. Bez dramatičnih mitinga nije prošlo ni lani - 2023. godine španci su protestovali protiv reforme zakona o uzajamnoj saglasnosti na seksualne odnose. Šta će biti povod ove godine videćemo.

image