Kako da buket cveća što duže traje

Cveće je uobičajen poklon za 8. mart, ali i za bilo koju drugu posebnu priliku u životu. Buket ruža, lala ili karanfila mami osmeh na lice, donosi radost, asocira na nešto razdragano i lepo. Cveće u vazi, na žalost, traje samo par dana, ali njihova svežina može da se produži zahvaljujući sledećim savetima iskusnih cvećara.

Buket cveća je univerzalan poklon za sve prilike i sa lepo odabranim aranžmanom nema greške. Ruže, margarete ili jorgovan oplemenjuju bilo koji prostor i ostavljaju jak utisak. Tužna istina je da ne traju večno, ali postoje smernice i saveti koji obezbeđuju dugovečnost cveću.

Rezanje stabljika

Jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave nakon što dobiju cveće je da zaborave da malo iseku stabljike. Baštenskim makazama bi trebalo pod kosinom iseći, centimetar, dva stablo cveta i upravo ovim rezanjem pod uglom omogućava se bolji unos vode. Postupak bi trebalo ponoviti posle nekoliko dana, piše Pro flavers.

Ukloniti listove ispod linije vode

Prepruka jeste da se uklone listovi ispod vode, jer će tako buket izgledati bolje, a sprečiće se rast bakterija. Neki cvetovi, poput ruža, imaju zaštitne latice (koje su dve ili tri krajnje spoljašnje latice cveta) i ako ih uklonite, omogućićete cvetu da se potpuno otvori. Nakon početnog obrezivanja, trebalo bi svakodnevno proveravati da li ima truluh ili labavih listova i latica i tako izbegnuti bakterijsku trulež.

Voda u koju se stavlja cveće ne sme da bude hladna niti mlaka, već sobne temerature i po mogućstvu, stavite malo prehrane za cveće. Imajte na umu da cveće ne bi trebalo držati na direktnoj sunčevoj cvetlosti, a trajaće duže u prostoriji sa nižom temperaturom.

Aspirin i novčić u vazi - mit ili zaista pomaže u produžetku života cveća

Na internetu postoje brojni saveti kako da održite cveće što duže sveže i novčić u vazi sa biljkama je jedan od njih. Naime, "sića", ima bakra koji može da utiče na bakterije u vodi i tako da se produži vek buketa. Ipak, eksperimenti govore da se cveće zbog novčića prebrzo otvara i vene. Takođe, ni aspirin u vodi sa cvećem, koji se takođe savetuje, ne utiče dobro na biljke u vazi. Ako zaista hoćemo da produžimo život aranžmanu, najbolje je da koristimo prehranu, savetuju cvećari.