Stjuardesa otkrila trik koji vam može pomoći na turbulentnom letu

Turbulencija tokom leta je vrlo neprijatna pojava, ali u većini slučajeva neizbežna. Ukoliko vam ona tokom leta unosi anksioznost ili izaziva mučninu jedna stjuardesa ima savet za vas.

Čak i iskusni letači koji u vazduhu provedu nekoliko desetina, a ponekad i stotina sati godišnje, osećaju nelagodu ili strah kada avion uđe u zonu turbulencije. Osećaj koji ova pojava izaziva se ipak može delimično neutralisati uz pomoć saveta jedne stjuardese. Šta to možemo učiniti, a da nam odmah bude lakše?

Savet stjuardese smanjuje neželjene efekte turbulencije

U video snimku koji je objavio bloger Niki Kelvin, stjuardesa Tejlor objasnila je kako treba da se ponašamo ukoliko osetimo da nelagodu, mučninu ili druge simptome izazvane turbulencijom. Kako kaže, ovaj trik radi bez greške, ma koliko intenzivna bila turbulencija u letelici.

"Kada avion uđe u zonu turbulencije, praktično treba da se pretvorite u meduzu i talasate se u sedištu koliko vam prostor dozvoljava", objsasnila je stjuardesa pokazujući pokrete rukama.

Takozvani metod meduze, iako sa strane može izgledati potpuno suludo, ima svoje logično objašnjenje. Naime, kada svesno pomeramo telo, blago talasajući pokreti trupom, glavom i rukama se malo-pomalo sinhronizuju sa kretanjem kabine aviona.

Harmoničnim pokretima se smanjuje napetost u mišićima i minimalizuje uticaj turbulencije na organizam. Samim tim, umanjuje se i verovatnoća pojave mučnine i drugih neprijatnih simptoma koji se javljaju kao posledica podrhtavanja u kabini aviona.

Metod meduze nije zamena za bezbednosne protokole

Metod meduze bloger je i sam isprobao na letu, a nakon što se turbulencija završila podelio je i svoje utiske. "Ovo zaista radi", napisao je Niki Kelvin u opisu video snimka koji je podelio na svom nalogu na društvenoj mreži Instagram.

Iako je ovaj trik za smanjenje uticaja turbulencije zaista delotvoran, letačko osoblje upozorava da on nikada ne treba da bude supstitut za poštovanje bezbednosnih protokola na letu i bezuslovno postupanje po instrukcijama stjuarda ili stjuardesa.