Magazin

Proleće je na pragu, a mi - pospaniji nego ikada. Šta učiniti kada nas savlada prolećni umor

Nakon zimskog sivila konačno nas napolju dočekuje sunce, a mi, u inat - umorniji i pospaniji nego ikada, bez trunke elana. Malo-malo, pa nam se prispava. Zbog čega smo baš kada se priroda budi mi na minimumu snage?
Proleće je na pragu, a mi - pospaniji nego ikada. Šta učiniti kada nas savlada prolećni umor© Canva / Pheelings Media

Borba sa samim sobom u proleće je teža nego ikada - baš kada treba da imamo najviše elana i volje, mi smo iscrpljeni, čitav dan u nekom polusnu i bez imalo volje. Promena godišnjih doba, iako sa sobom donosi vedrije  i toplije vreme, nosi još nešto - želju da svako malo odremamo makar pola sata. Šta može da nas izbaci iz ravnoteže i učini manje energičnim u proleće? 

Viša dnevna i noćna temperatura utiče na kvalitet sna

"Kako dani postaju sve topliji, moramo biti svesni uticaja koje povišene temperature imaju na kvalitet našeg sna", navela je Hana Šor, stručnjak za spavanje, prenosi portal BrejkingNjuz. Posebno ukoliko i vi volite da spavate pod debelim i toplim prekrivačima, zimskim pidžamama i sa uključenim radijatorima u sobi.

Budući da se temperatura tela može spustiti za nekoliko stepeni kada utonemo u dubok san, sve što nas tokom noći greje negativno se odražava na kvalitet sna. Čak i vežbanje, tople kupke i prejedanje pred spavanje imaju negativan uticaj, pa smo onda i danju umorniji i pospaniji.

Više dnevne svetlosti se odražava na cirkadijalni ritam

Veća količina svetlosti takođe može uticati na naš cirkadijalni ritam, a poslednično i kvalitet i trajanje sna. Vedra jutra i ranije svitanje mogu da potisnu proizvodnju melatonina (hormona koji je odgovoran za spavanje) i izazvati povećanu energičnost već od najranijih jutarnjih časova.

Sa druge strane, ukoliko smo tokom dana aktivni, već popodne nas može stići umor, naročito ukoliko radimo u okruženju sa prigušenim svetlom. Razlog za to je upravo lučenje melatonina, koji nam olakšava da zaspimo kasno uveče.

Kako možemo sebi pomoći kada osetimo da nas savladava prolećni umor

Ranije svitanje naročito teško pada onima koji su osetljivi na svetlost i kojima i najmanji zračak sunca remeti san. Za ove ljude je neke od najboljih investicija dobra zavesa ili maska za spavanje koja ne propušta svetlost i koja potpuno prianja licu.

Ranije buđenje onima koje savladava prolećni umor može biti od pomoći, a njega je potrebno postepeno uvoditi pre nego što dođe do pomeranja sata. Samo 15 minuta ranije buđenje svaki dan pomoći će organizmu da se navikne na promenu vremena i ranije svitanje, te će i pomeranje vremena pasti lakše.

image