U toku je post: Koje namirnice su zamena za meso

Danas je počeo veliki Vaskršnji post koji traje narednih 48 dana, odnosno do Vaskrsa, koji se obeležava 5. maja. Post podrazumeva umerenost u svemu, pa između ostalog i u hrani i piću. Odricanje od namirnica životinjskog porekla, posebno mesa, mnogima teško pada, ali postoji hrana biljnog porekla koja je odlična zamena.

Izbalansirana hrana je veoma bitna za naše zdravlje, te je posebno važno šta unosimo u telo za vreme posta, ako smo već odlučili da postimo. Drugačiji režim ishrane, odnosno eliminacija mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda mnogima nije jednostavna, ali ukoliko se dobro pripremimo - isplaniramo obroke za par dana, imamo na umu da ćemo na duge staze voćem i povrćem značajno doprineti organizmu, biće nam sigurno lakše. Takođe, ukoliko je jelovnik uravnotežen i izbalansiran, sigurno nećemo osećati glad. 

Čest problem za vreme posta, jeste to što se ne konzumira meso i mnogima nedostaju proteini. Ipak, postoje namirnice koje su sasvim solidna supstitucija.

Mahunarke

Pasulj, grašak i sočivo su jeftin, a dobar izvor proteina, vlakana i gvožđa. Jedu se kao glavni obroci, ali lako se mogu integrisati u salate, supe, umake. Ukoliko se konzumiraju iz konzerve, neophodno je da se proveri etiketa i preporuka je da se kupuju oni bez šećera i dodate soli.

Soja

Smatra se potpunim proteinom, koji je uporediv po kvalitetu sa životinjskim proteinima, samo što ima malo masti i sadrži značajnu količinu vlakna i gvožđe. Konzumiranje samo 25 grama sojinih proteina dnevno, umesto mesa, može pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Ovo je ekvivalentno čaši sojinog mleka ili porciji tofua od 80 grama, piše British Heart Foundation.

Kinoa

Zaljasta semena biljka se lako priprema - čaša kinoe, na dve čaše vode se kriča na laganoj vatri. Voditi računa da se ne prekuva, a preporuka je da se u nju stavi seckano povrće, kao što su paprike, paradajiz, krastavac, spanać, začini, kako bi se dobilo hraljivo jelo. Takođe, valja napomenuti da kinoa ima sve esencijalne aminokiseline koje se nalaze u životinjskim proteinima.

Orašasto voće i semenke

Bademi, brazilski orah, ali i seme bundeve i suncokreta sadrže zdrave nezasićene masti i proteine. Lako se mogu dodati u salate i testenine ili ih jesti obične kao užinu.

Žitarice

Integralni hleb, pirinač i testenina imaju dosta proteina, vlakana i gvožđa od belih verzija. Braon pirinač sa pasuljem, ili hleb sa humusom ili puterom od orašastih plodova, daju isto toliko proteina kao i komad mesa.