Najbolja i najgora hrana pre konzumiranja alkohola

Dobar izbor hrane pre alkohola, u mnogo čemu određuje kako ćemo se osećati kasnije i da li ćemo "patiti" sutradan od mamurluka. Određene namirnice mogu da ublaže efekte koje čašice više, ali postoji i ona jela koja u kombinaciji sa alkoholom dovode do žgaravice, dehidratacije i probavnih smetnji.

Pre konzumiranja alkohola, preporučljivo je da jedemo hranu bogatu proteinima i elektrolitima, jer ono što jedemo pre rakije, vina ili piva može imati ogroman uticaj na to kako ćemo se osećate na kraju noći i sledećeg jutra.

Na samom vrhu liste poželjnih namirnica koje treba jeste pre alkohola nalaze se jaja. Smatraju se hranljivim i zasitnim, a proteini kojima su jaja veoma bogata, ublažuju apsorpciju alkohola.

I ovas, banane i grejpfrut ublažuju efekte alkohola

Ove namirnice su bogate vlaknima, te obezbeđuju duži osećaj sitosti i ublažuju efekte alkohola. Ovas, na primer, pored svoje odlične nutritivne vrednosti, može biti od koristi za zdravlje jetre, otkriva studija objavljena u National Library of Medicine. Banane imaju visok sadržaj kalijuma, što može sprečiti neravnotežu elektrolita povezanu sa konzumiranjem alkohola, dok je grejpfrut bogat vitamina C i A, kao i antioksidantima za koja se pokazalo da sprečavaju oštećenje jetre.

Grčki jogurt minimizira efekte "koje čašice više"

Nudeći dobar balans proteina, masti i ugljenih hidrata, nezaslađeni grčki jogurt je jedna od najboljih namirnica koje možemo da jedemo pre noćnog pijenja, piše Helt Lajn. Proteini su ključni, jer se sporo vare i minimiziraju efekte alkohola na telo usporavanjem njegove apsorpcije.

Losos, avokado, kinoa, slatki krompir, lubenica, kao i bobičasto voće su namirnice koje takođe pomažu u kontroli gladi, balansiranju elektrolita i smanjenju nekih štetnih efekata povezanih sa alkoholom.

Hrana koju treba izbegavati kad pijemo

Akohol može izazvati žgaravicu, mučninu i problema sa varenjem. Slana i prerađena hrana poput čipsa, krekera i grickalica može pogoršati nadimanje i nakupljanje tečnosti uzrokovano alkoholom. Treba preskakati rafinisane ugljene hidrate, slatkiše, testenine i gazirane sokove. Ove namirnice i pića mogu izazvati i kolebanje nivoa šećera u krvi, povećavajući rizik od prejedanja kasnije tokom noći. Stručnjaci napominju da obavezno ostanemo hidrirani pijuckanjem obične vode tokom cele noći da bismo smanjili šanse za simptome mamurluka ujutru.