Ove predmete ne bi trebalo da držite na unutrašnjoj strani prozora - mogu izazvati požar i eksplozije

Unutrašnja strana prozora je često jedno od najomiljenijih mesta za držanje cveća, raznih dekorativnih predmeta i slično. Međutim, iako je zaista vrlo praktično, ovo mesto ima i svoje mane, pa se držanje određenih stvari na njemu ipak ne preporučuje.

Sa unutrašnje strane mnogih prozora nalazi se daska koja je svima nama prvi izbor kada je reč o držanju cveća, ukrasa i drugih predmeta. Međutim, zbog velikih oscilacija u temperaturama, ovo mesto uopšte nije pogodno za sve.  Stručnjaci iz engleske kompanije Mi end Maj Gles objasnili su šta to ne bi trebalo držati na unutrašnjoj strani prozora, ponajviše - iz bezbednosnih razloga.

Sveće i druge predmete od voska

Sunčeva svetlost koja direktno "bije" kroz prozor može prouzrokovati topljenje sveća i drugih predmeta od voska, koji zbog toga mogu iscureti i oštetiti ploču i zid ispod nje. Čak ni zimi, kada je napolju hladno, a sunce nedovoljno jako da otopi sveće, radijator koji se obično nalazi ispod prozora može prouzrokovati istu situaciju. U najgorem slučaju u danima kada su napolju ekstremne vrućine, sveća koja stoji na prozoru se može zapaliti i izazvati požar u stanu ili kući.

Saksijsko cveće 

Iako je biljkama potrebno dosta svetlosti kako bi rasle i razvijale se, direktno izlaganje sunčevim zracima većini njih uopšte ne prija. Zbog prejakog sunca njihovi listovi mogu dobiti opekotine, a zemlja u saksijama zagrejati toliko da se potpuno isuši. Ukoliko u vašem stanu nema boljeg rešenja kada je držanje biljaka u pitanju, trudite se makar da redovno rotirate saksije i u periodu najjačeg sunca spuštate roletne. Vaši zeleni ljubimci će vam biti zahvalni.

Parfemi i dezodoransi u spreju

Velike promene u temperaturama i direktna sunčeva svetlost parfemima uopšte ne prijaju. Naprotiv, ovakvi uslovi mogu prouzrokovati promene u mirisnim notama, te je idealno da ih držite podalje od izvora svetlosti, idealno - u originalnim kutijama. Kada je reč o dezodoransima, tu je već ugroženo pitanje bezbednosti, jer su njihove boce na visokim temperaturama poput tempiranih bombi koje svakog trenutka mogu eksplodirati.

Ogledala, lupe i naočare

Ogledala koja držite na prozorskoj dasci takođe mogu predstavljati obziljnu opasnost od požara, jer se svetlost koju oni rasipaju po prostoriji nakon dužeg vremena pretvara u toplotu. Ukoliko zrak "završi" na nekoj osetljivoj tkanini ili papiru, posledice mogu biti katastrofalne. Još su opasnije lupe i naočare koje sunčeve zrake skupljaju u jednu tačku - plamen može za čas zapaliti drvenu dasku i preneti se na ostatak stana ili kuće.