Magazin

Placebo efekat: Šećerna pilula koja nekad daje dobre rezultate

"Placebo" potiče iz latinskog jezika i znači "ugodiću". Takođe se ova reč odnosila na katoličku molitvu, a značenje koje mi danas poznajemo tek je dobilo priznanje u 20. veku.
Placebo efekat: Šećerna pilula koja nekad daje dobre rezultate© @ freepik

Ima smisla da je reč placebo, laskanje sa namerom da se neko oseća dobro, čak i ako to nije nužno istina, na kraju dospela u medicinu gde definiše bilo koji lek ili tretman koji treba da učini da se neko oseća dobro, čak i ako je tehnički nije imao medicinsku moć. Ali to se nije dogodilo sve do 18. veka.

Izraz "placebo efekat" nije bio uobičajen sve do 20. veka, kada se takođe rodio placebov zli blizanac - "nocebo" (latinski izraz koji znači "naškodiću), koji opisuje medicinski tretman koji na nervnoj bazi uzrokuje da se pacijent oseća lošije, piše Mental flos.

Šećerna pilula dovedi do promena kod ispitanika

Kada naučnici žele da prouče novi lek, često će ga testirati u poređenju sa placebom, kao što je šećerna pilula. Lek treba da daje bolje rezultate od kontrolnog kao što je placebo, da bi se smatrao efikasnim. Čudno, sam placebo često može da dovede do promena kod ispitanika, iako ne postoji fiziološki mehanizam koji bi objasnio promenu. Pravi, merljivi uticaj onoga što je u suštini "lažni" tretman poznat je kao placebo efekat.

Iako ideja o placebo efektu postoji od 18. veka, naučnici je ne razumeju u potpunosti. Stručnjaci znaju da mozak može da izvede složene neurobiološke reakcije samo zato što očekuje rezultate, poput oslobađanja endorfina ili dopamina kada veruje da prima antidepresiv. Ali to ne znači da znaju zašto to mozak radi. Istraživači sa Harvarda proučavaju negativne i pozitivne efekte placebo efekta i smatraju ga holističkim iskustvom.

"Kada pogledate ove studije koje porede lekove sa placebom, na snazi je ceo faktor životne sredine i rituala. Morate da idete na kliniku u određeno vreme i da vas pregledaju lekari u belim mantilima. Dobijate sve vrste egzotičnih pilula i podvrgavate se čudnim procedurama. Sve ovo može imati dubok uticaj na to kako telo percipira simptome jer osećate da dobijate pažnju i negu", kaže profesor Ted Kapčak.

Ali ovo još uvek ne objašnjava zašto placebo efekat ne funkcioniše uvek, ili zašto je efikasniji u određenim ljudima ili situacijama. Za sada, to je samo jedna od mnogih jedinstvenih i zbunjujućih osobina mozga.

Šta je sve značio placebo

Još u 13. veku, termin placebo nije upućivao na klinička ispitivanja, pilule ili bilo šta drugo što bi moglo da bude dovedeno medicinski kontekst. U to vreme reč bi navodila da se razmišlja o Bogu i smrti. Kako se navodi u objašnjenju Merriam-Webster rečnika, placebo na latinskom znači "ugodiću", a prema Oksfordskom rečniku engleskog jezika, to je prva reč prvog antifona katoličke večernje molitve za preminule. Ubrzo je reč placebo počela da se odnosi na celu molitvu.

Do sledećeg veka, međutim, maštoviti govornici engleskog jezika dali su placebu sekundarnu definiciju - ako ste rekli da neko peva, pravi ili igra placebo, implicirali ste da se nekome laska na podilazeći način. Takođe, placebom se mogla nazvati i neka osoba i u tom slučaju, prema Oksfordskom rečniku, značilo da je laskavac, ulizica.

image