Igranje kompjuterskih igrica povećava rizik erektilne disfunkcije

Muško reproduktivno zdravlje doživelo je još jedan udarac ispod pojasa kada su naučnici ustanovili da igranje kompjuterskih igrica veoma negativno utiče na erekciju. Razlog za to jeste hormonalni disbalans do kog dolazi usled korišćenja računara u dužem vremenskom periodu.

Kineski naučnici ustanovili su da igranje kompjuterskih igrica u dužem vremenskom periodu drastično povećava rizik od erektilne disfunkcije. Ovo otkriće istraživači su objavili u naučnom magazinu Androlodži, a prenosi Njujork Post.

"Postojeća studija nam daje dokaze da postoji povezanost između upotrebe kompjutera i rizika od erektilne disfunkcije", napisali su autori.

Kako su povezane kompjuterske igrice sa erektilnom disfunckijom

Kako bi ustanovili kakva je povezanost između igranja kompjuterskih igrica i razika od erektilne disfunkcije naučnici su sproveli opsežna istraživanja na 223.805 muškaraca starosne dobi između 40 i 69 godina. Ispitanici su obavljali različite aktivnosti uključujući gledanje televizije, igranja igrica na kompjuterima, pa čak i samozadovoljavanja.

U toku istraživanja dobrovoljcima je redovno meren nivo testosterona i drugih polnih hormona, a morali su i da odgovaraju na pitanja koja se tiču njihovog mentalnog stanja, a konkretno - da li osećaju simptome depresije ili anksioznosti. Rezultati studije bili su poražavajući: za svakih 80 minuta provedenih za računarom, ispitanicima se verovatnoća razvoja erektilne disfunkcije utrostručavala.

Da li je sedentarni način života problem ili nešto drugo

Zanimljivo je da naučnici nisu pronašli nijedan dokaz koji sugeriše da gledanje televizije ili neka druga aktivnost u sedećem položaju izazivaju ovakvu reakciju organizma. Njihov zaključak je da sedentarni način života ovde ne igra značajnu ulogu, koliko se mislilo ranije. Problem je u nečemu drugom.

Prolongirano korišćenje računara povezuje se sa nižim nivoima folikulostimulirajućeg hormona (FSH), koji se luči u mozgu. Zajedno sa testosteronom, FSH je odgovoran za stimulaciju proizvodnje spermatozoida, a kada je on u deficitu, dolazi do erektilne disfunkcije. 

Na isti način FSH hormon utiče i na gubitak seksualne želje kod muškaraca, može dovesti do neplodnosti, kao i gubitka energije. Srećom, za ovu "digitalno-indukovanu" impotenciju postoji lek - sve što je neophodno jeste prilagoditi nivo fizičke aktivnosti, navode naučnici.