Magazin

Vocap uvodi novinu koja je do sada bila nedostupna korisnicima Android uređaja

Aplikacija Vocap za Android uskoro bi trebalo da dobije još jednu veoma korisnu funkciju koja se odnosi na glasovne poruke. Novina dolazi u sklopu novog ažuriranja softvera i konačno izjednačava funkcionalnost aplikacije sa verzijom za IOS.
Vocap uvodi novinu koja je do sada bila nedostupna korisnicima Android uređaja© Wikimedia Commons / WhatsApp, Canva / Rido

Diveloperi kompanije Vocap (koja se nalazi u sklopu Zakerbergove Mete), trenutno su angažovani na jednom veoma važnom projektu. Njihova pažnja usmerena je na implementaciju prevoda glasovnih poruka u pisani format za sve uređaje sa Android operativnim sistemom. Ovu vest podelio je portal WABetaInfo, koji se bavi izveštavanjem o svim novitetima na Vocap aplikaciji.

Novo ažuriranje - nove mogućnosti

Sa novim aužuriranjem, korisnicima koji Vocap koriste na Android uređajima, postaće dostupna nov funkcional - dešifrovanje glasovnih poruka u tekstualni format. Nova mogućnost naročito će se dopasti onima koji preferiraju poruke i koji ne vole da slušaju zvučne zapise.

"Ova funkcija je već implementirana u aplikaciji za IOS, ali je do sada bila nedostupna korisnicima Androida", istaknuto je na portalu WABetaInfo.

Kako je prikazano na snimku ekrana koji je predstavljen na pomenutom sajtu, korisnici će morati da za novo ažuriranje oslobode dodatnih 150 megabajta memorije. Tek nakon instalacije poslednje verzije aplikacije, na ekranu Vocap aplikacije pojaviće se mogućnost prevoda glasovnih poruka u tekst. 

Novo ažuriranje aplikacije neće biti od koristi samo onima koji ne vole ili nisu u prilici da preslušaju pristigle glasovne poruke, već i onima koji imaju problema sa sluhom. Osim toga, novina koju Vocap planira da implementira zgodna je i kada su u pitanju dugi zapisi u kojima je teško snalaženje radi ponovnog preslušavanja.

Dešifrovanje glasovnih poruka već postoji na drugim aplikacijama

Kada je reč o ovom funkcionalu, Vocap nije izmislio ništa novo, već jednostavno implementirao postojeće rešenje koje se pokazalo kao veoma praktično. U ruskoj aplikaciji za razmenu poruka Telegram mogućnost dešifrovanja glasovnih poruka i njihovo prevođenje u tekst postoji još od 2022. godine, ali samo za Premium korisnike.

Ovih dana, sa poslednjim ažuriranjem, ova funkcija postala je dostupna i korisnicima sa besplatnom verzijom aplikacije, uz jedno ograničenje - nedeljni limit je 2 poruke. Slična mogućnost dostupna je i na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, gde se glasovne poruke u trajanju do 100 minuta mogu prevesti u pisani tekst.

image