Džemu od šljiva, kajsija ili jagoda retko ko može da odoli. Odlični su u krofnama, buhtlama, a i kriška hleba i džema mnogima je omiljeni slatkiš iz detinjstva. Generalno, ako je pravilno konzerviran, džem može da traje zatvoren i do godinu dana u mračnoj i hladnoj ostavi. Ipak, koliko može da stoji kad ga otvorimo?
Kada otvorimo teglu, možemo bezbedno da je držimo u ostavi na sobnoj temperaturi oko jednu nedelju. Marmelade i džemovi su puni šećera, prirodnog konzervansa, a kada je visok sadržaj šećera u kombinaciji sa visokom kiselošću, buđi i bakterijama je mnogo teže da napreduju. Nažalost, još uvek postoje mikroorganizmi naviknuti na šećer koji će se vremenom razviti.
U frižideru otvorena tegla sa džemom može da bude i do pola godine
U frižideru će ostati svež oko šest meseci, ali pod uslovom da je pravilno konzerviran, piše Mešed. Ukoliko smo napravili "brzi džem" i preskočili smo proces konzerviranja, trebalo bi da ga potrošimo u roku od 10 dana ili da ga zamrznemo i tako će trajati do tri meseca. Ako se odlučimo za kupovne, možemo da očekujmo duži rok trajanja od šest meseci i to zbog manje svežih sastojaka i visokog sadržaja šećera.
Kada džem nije za upotrebu
Ako džem poprimi tamniju boju ili se pojave bele mrlje, treba da baciti. Ako izgleda u redu, takođe je preporuka da ga probamo i proverimo da je kiselog ili kvasnog ukusa, jer ćemo tako sigurno odrediti da li je za upotrebu ili ne.