"Ozempik bebe" - Popularni lek za mršavljenje prouzrokovao bebi-bum

Nakon korišćenja popularnog leka za mršavljenje, Ozempika, mnoge žene su se susrele sa neočekivanom trudnoćom. Iako popularizovan na TikToku, fenomen "Ozempik beba" ima i svoje naučno objašnjenje.

Prošle godine lek Ozempik doživeo je svoj pik popularnosti nakon što su brojne influenserke otkrile da ima skoro pa magično dejstvo u procesu mršavljenja. Međutim, malo ko je očekivao da ovaj lek može izazvati povećanu plodnost. Ova takoreći nuspojava iznenadila je sve koji su topili kilograme uz Ozempik, pa sada na svet dolaze bebe koje su začete zahvaljujući njemu.

Ozempik izazvao bebi-bum

Sve više žena širom sveta na društvenim mrežama i drugim portalima objavljuje svoja iskustva u vezi sa korišćenjem Ozempika. Mnoge ga hvale, pojedine smatraju da proces mršavljenja uz pomoć njega ne donosi ništa dobro organizmu, ali ima i onih koje su od šoka potpuno zaboravile zbog čega su počele da ga uzimaju. To iznenađenje izazvano je neočekivanom trudnoćom, koja se javila neposredno nakon otpočinjanja uzimanja leka. Sada društvene mreže bruje o "Ozempik bebama", a iskustva žena se samo nižu.

Stručnjaci objasnili kako je Ozempik potpomogao u zasnivanju porodice

Mnogi doktori potvrdili su postojanje ovog fenomena, navodi portal Njujork Post. Po njihovom mišljenju, razloga zbog kojih Ozempik ima pozitivno dejstvo na plodnost žena ima dva. Jedan je taj da ovaj lek zahvaljujući regulaciji telesne mase dovodi do balansa ciklusa i hormonalnog panela, a samim tim i povećanja plodnosti. Drugi - da Ozempik može smanjiti, a u nekim slučajevima i potpuno neutralisati dejstvo kontraceptivnih pilula, a time i povećati šansu za (neželjenu) trudnoću.

Da li bi Ozempik trebalo koristiti kao stimulator plodnosti

Iako je ovakvo dejstvo Ozempika sada dobilo i naučno objašnjenje, lekari upozoravaju da žene ne bi trebalo da ga uzimaju sa ciljem povećanja plodnosti. "Moguće su opasne posledice po zdravlje ukoliko se ovaj lek uzima tokom trudnoće", naglasila je doktor Alison Rodžers, reproduktivni endokrinolog u Centru za plodnost Ilinoisa. Kako su pokazala ispitivanja na životinjama, lekovi ovog tipa mogu dovesti do spontanog pobačaja i urođenih mana kod beba ukoliko ih majka uzima u trudnoći.