Ovo su najbezbednije evropske zemlje za vožnju: Kako je rangirana Srbija, a kako komšijske zemlje

Bezbednost na drumu je tema koja je iz godine u godinu sve aktuelnija, a svaka zemlja se na svoj način trudi da broj saobraćajnih nezgoda svede na minimum. Ko je u tom izazovu najuspešniji kada su evropske zemlje u pitanju, kakva je situacija na Balkanu i na kom je mestu Srbija?

Pooštravanjem propisa, učestalijim radarskim i alko-test kontrolama i identifikacijom drugih prekršaja u saobraćaju bezbednost na drumu postaje sve veća. Međutim, ljudski faktor igra presudnu ulogu kada su saobraćajne nezgode u pitanju, pa je tako nemoguće svesti ove nesrećne događaje na nulu.

Analizom statističkih podataka portal Vignetteswitzerland došao je do zaključka da su ipak neke evropske zemlje daleko ispred ostalih kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju i da su u njima fatalni ishodi znatno ređi.

Komentarišući statističke podatke, M. E. Vijnmalen, izvršni direktor Vignetteswitzerland, ističe da je veoma važno neprekidno obnavljati saznanja o uslovima na putu i zakonima zemlje kroz koju se putuje i da je to preduslov za bezbednu vožnju.

Koje evropske zemlje su najbezbednije za vožnju

Studije je pokazala da skandinavske zemlje prednjače kada je bezbednost u saobraćaju u pitanju. Prvo mesto zauzela je Norveška, gde je prosek smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama 21,38 na milion stanovnika.

Na drugom mestu našla se Švedska, u kojoj je broj saobraćajnih nesreća sa fatalnim ishodom tek nešto veći nego u Norveškoj - 21,72 na milion stanovnika. Kada je rađena prethodna studija, 2012. godine, ova brojka je premašivala 30.

Treće mesto pripalo je Ujedinjenom Kraljevstvu, gde je broj smrtno stradalih lica u saobraćajnim nezgodama na milion stanovnika 25,89. Četvro mesto zauzela je Danska, dok se na petom nalazi Švajcarska.

Kakva je situacija na drumovima Balkana i komšijskih zemalja

Statistički posmatrano, Balkansko poluostrvo i zemlje Jugoistočne Evrope spadaju u zemlje u kojima je vožnja veoma rizična. Kao najnebezbedniju zemlju portal EuroNjuz Vikli navodi komšijsku Rumuniju. U ovoj zemlji je broj smrtnih slučajeva u saobraćaju čak 85,81 na milion stanovnika.

Naša zemlja, Srbija, našla se na neslavnom drugom mestu. Prema dostupnim statističkim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, na teritoriji Srbije se tokom 2022. godine dogodilo 33.230 saobraćajnih nezgoda, od čega je 505 bilo sa smrtno stradalim licima. Odmah iza Srbije na ovom "crnom spisku" našle su se i Bugarska i Hrvatska.