Postoje brojni faktori koji utiču na to kako vaše telo podnosi određene namirnice, od genetike do životnog stila, ali još jedna stavka može da diktira vašu toleranciju na različitu hranu i piće, a to je pol.
Dijetetičari u Velikoj Britaniji došli su do zanimljivog otkrića, koje pokazuje da bi muškarci i žene trebalo da prilagode količine jela kao što su biftek, sir i čokolada prema svom polu, ako žele optimalno hormonalno zdravlje i zdravlje creva.
"Razlike između polova i način na koji ishrana utiče na njih mogu da variraju u zavisnosti od stvari kao što su metabolizam, polni hormoni i strukture tela", rekla je registrovana dijetetičarka Helen Bond iz Velike Britanije u novom izveštaju, prenosi "Dejli mejl".
"Kako budemo dalje proučavali, mislim da će nam to pomoći da napravimo preporuke za ishranu prilagođene potrebama muškaraca i žena", dodaje Bond.
Muškarci bolje podnose alkohol
Otkriveno je da tela muškaraca mnogo efikasnije prerađuju alkohol nego tela žena, jer imaju veći procenat vode. Što je više vode u vašem telu, to će alkohol biti više razblažen. Pored toga, ljudi sa većom količinom masti neće efikasno apsorbovati toliko pića - što znači da alkohol brzo ulazi u krvotok.
Veliki faktor je i veličina tela, zato što su žene obično manje od muškaraca, a njihova tela imaju manje enzima za razlaganje alkohola, zbog čega ga žene mnogo brže apsorbuju u krvotok.
Iako su oba pola izložena riziku od razvoja dugoročnih zdravstvenih problema zbog prekomernog konzumiranja alkohola - kao što su rak, bolesti srca, bolesti jetre i problemi mentalnog zdravlja - šanse su veće za žene.
Ipak, zabeleženo je da više muškaraca pati od bolesti povezanih sa alkoholom nego žena, jer imaju tendenciju da piju češće i više. Imajući u vidu ove razlike, američki Nacionalni centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti preporučuje da žene ne piju više od sedam pića nedeljno, a muškarci ne više od 14 pića nedeljno.
Žene bolje podnose šećer i masti
Možda imaju prednost kada je u pitanju alkohol, ali muškarci ne mogu da podnesu slatku hranu i pića kao žene, pokazale su studije. Otkriveno je da su muškarci podložniji razvoju dijabetesa ako u ishrani imaju visoki sadržaj šećera.
Dečaci koji piju slatke napitke imaju veću verovatnoću da obole od dijabetesa nego devojčice koje piju ova pića, pokazalo je dugotrajno istraživanje dece u Masačusetsu sa Harvarda.
Zabeleženo je i da su muškarci u većem riziku od razvoja dijabetesa nego žene, čak i kada unose istu količinu šećera i imaju manju telesnu težinu od proseka, rekao je za "Telegraf" profesor Roj Tejlor, stručnjak za dijabetes sa Univerziteta u Njukaslu.
Pored toga, ženska tela su sposobnija da se nose sa velikim količinama masne hrane kao što su biftek i sir, pokazuju neka istraživanja.
Kada su u jednoj studiji mužjaci i ženke miševa dobili istu količinu hrane sa visokim sadržajem masti, ženke su bile u stanju da se bolje "odbrane" od štetnih efekata. Takođe, mozak mužjaka miševa je razvio znake upale u mozgu, dok se ova posledica nije pojavila kod ženki.
Sličan rezultat je zabeležen u proučavanju ljudi koji imaju ishranu sa visokim sadržajem masti, u kome su korišćeni miševi i gde je takođe primećeno da mozak ženki uopšte nije bio pod uticajem povećanog unosa masti.
"Kao da je mozak ženki imao hemijsko polje sile koje je sprečilo da im naškode masti i šećeri", rekli su autori. Druga studija iz 2018. navodi da estrogen može imati zaštitni efekat na to kako telo obrađuje masti. Pretpostavlja se da su žene možda razvile ovaj trik kako bi se zaštitile tokom trudnoće i bezbedno dobile na težini.
Za muškarce je dobra crna čokolada
Pozitivan efekat crne čokolade, koja ima manje šećera i smatra se da sadrži antioksidante koji se bore protiv bolesti, najviše se primećuje kod muškaraca.
Istraživači kažu da polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći telu da formira više azot-oksida, jedinjenja koje izaziva širenje krvnih sudova i lakši protok krvi. Jedna studija je pokazala da crna čokolada sprečava zgrušavanje krvi kod muškaraca više nego kod žena, što može da spreči niz zdravstvenih problema (kao što su srčani ili moždani udar).
Ipak, još uvek nije jasno zašto muškarci više dobijaju koristi od crne čokolade nego žene, tako da su autori studije ovo otkriće prozvali "misterijom".
Testenina može biti uzrok nesanice za žene
Iako su vam u ishrani potrebni ugljeni hidrati iz hleba, testenine i drugih namirnica, previše ovih proizvoda može negativno uticati na vaše zdravlje.
Konkretno, istraživanja su se bavila efektima ishrane bogate ugljenim hidratima za žene koje su prošle kroz menopauzu. Nakon proučavanja na hiljade učesnica, otkriveno je da da prerađena hrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata povećava verovatnoću da žene dobiju nesanicu, tako da je najbolje da se ova hrana konzumira u umerenim količinama.