Magazin

Ovo su najprljavija mesta u vašoj kancelariji

Zahvaljujući dodirivanju kvaka, zajedničkih džezvi za kafu, aparata za vodu, stolova i mnogih drugih površina, kancelarijski radnici svakodnevno dolaze u kontakt sa brojnim bakterijama, ali na koja mesta bi bilo dobro posebno obratiti pažnju? Kako možete da se zaštitite, na jednostavan način održavate higijenu na poslu i izbegnete prehladu ili ozbiljnije bolesti?
Ovo su najprljavija mesta u vašoj kancelariji© Pexels/Marc Mueller

Svakodnevna rutina kancelarijskih radnika je uglavnom ista: Dođetena posao, posegnete za vratima kancelarije, napunite šolju kafom u zajedničkoj kuhinji i napravite brzu pauzu u kupatilu pre posla. Zatim, odlazite do svog stola i počinjete da kucate na tastaturi. Kako dan odmiče, dolaze sastanci, pauza za ručak, posete stolovima vaših kolega i tako dalje...

Međutim, da li ste ikada odvojili trenutak da razmislite o svim stvarima koje dodirujete tokom radnog vremena? Iako su vam zadaci koje morate da obavite glavni prioritet, pa je malo verovatno da često razmišljate o čistoći oko vas, bilo bi dobro da obratite pažnju na sledeće površine, kako biste umanjili prenošenje bakterija:

Vaš radni sto

Možda mislite da su zajednički stolovi (poput onih u prostoriji za pauze ili za sastanke) posebno prljavi jer ih drugi dodiruju, ali vaš sto takođe skuplja bakterije.

Dakle, čak iako radni sto koristite samo vi, postoji verovatnoća da će ga drugi dodirnuti u nekom trenutku i usput raširiti mikrobe, poput ekipe za čišćenje ili nekoga ko vam ostavlja dokumente. Vaš sto takođe može biti mesto na kome završavaju mikrobi iz vazduha (ako vam kolege redovno prilaze), na koje biste mogli da naiđete i da se zarazite.

Prema stručnjacima, najbolji način da se umanji broj bakterija je izbegavanje redovnog kontakta sa najprljavijim površinama, ali pošto je to mesto na kome radite svakoga dana, to je očigledno nerealno. Stoga, povremeno dobro prebrišite svoj sto dezinfekcionim maramicama i ne dodirujte lice dok radite za računarom.

Miš i tastatura

Osim same površine stola, tu su i predmeti koji se nalaze na njemu, posebno oni koje satima koristite. S obzirom da za računarom provodite mnogo vremena, to znači da se na tastaturi i mišu sakupljaju bakterije svakoga dana, tako da kada odlučite da obrišete sto, možete da se posvetite i ovim predmetima.

Takođe izbegavajte da dodirujete lice i da jedete rukama nakon korišćenja kompjutera, ako ih prethodno niste oprali.

Kvake i dugmad od lifta

Dodirujete kvaku od zgrade, kancelarije, kupatila, kuhinje barem jednom na dan, a da biste došli do ovih prostorija, morate da koristite lift i pritiskate dugmad u njemu - a to takođe radi i na desetine vaših kolega. To je siguran način da se ogroman broj bakterija prenosi u roku od nekoliko sati, pa je najbolje da se zaštitite.

Ne morate da brišete sve kvake i dugmad u liftovima u zdradi, ali bi bilo dobro da se pobrinete da je higijena vaših ruku dobra, da šake redovno dezinfikujete pre nego što sednete za radni sto, kao i da ih uvek operete pre jela.

Mikrotalasna pećnica, frižider, aparat za vodu

Prostorija za pauzu uglavnom je prometno mesto - samo razmislite koliko ljudi dnevno dođe da uzme nešto iz frižidera, da zagreje svoju hranu ili da sipa vodu iz aparata... Ovo su rizična mesta, jer ih dodirujete neposredno pre nego što ručate. Dakle, pre nego što počnete da jedete, operite ruke i potrudite se da ne dodirujete vrata od ovih uređaja dok ne završite sa jelom.

Vaš telefon

Pored računara, telefon je takođe nezaobilazan digitalni uređaj koji vam je potreban u toku radnog vremena: Koristite ga za dopisivanje, pozive (tada ga približavate licu), a mnogi ga sa sobom nose i u toalet, te upravo zbog toga postaje idealna površina za bakterije.

Zato je preporučljivo da ih često dezinfikujete i svakoga dana brišete antibakterijskim maramicama kada dođete u kancelariju i/ili kada se vratite u kuću.

image