Magazin

Zašto se čini da se drugi redovi na kasama ili blagajnama uvek kreću brže od našeg

Bilo da se radi o redovima na kasi ili blagajnama, često imamo utisak da ona druga traka ide brže. Naravno da se nerviramo, jer čekamo i dosađujemo se i razmišljamo da smo sad u drugom redu sve bi išlo daleko brže. Zašto imamo osećaj da se druga linija kreće brže i šta možemo da uradimo kako bismo zaista što pre odradili posao u ovim napornim situacijama?
Zašto se čini da se drugi redovi na kasama ili blagajnama uvek kreću brže od našeg© John Cameron/unsplash

Misterija koja se uvek pojavi kada nešto čekamo glasi - zašto ide brže drugi red, dok naš već minutima, pa i satima kaska u mestu? Izgleda kao da smo zaglavljeni na začelju i dok ljudi u drugim redovima prolaze i dobijaju uslugu, dolazi vreme za odlučivanje - da li čuvati svoje živce i ostati na mestu ili preći u red koji ide brže?

Ovim pitanjem se bavio i pisac Dejvid Endruz koji je u knjizi Why Does the Other Line Always Move Faster koji naglašava da se odgovor zapravo krije u tome da vreme doživljavamo drugačije kada čekamo u odnosu na to kada smo zauzeti.

Ako pak, imamo dovoljno sreće da odaberemo najbržu 'liniju', nećemo to sve primetiti jer ćemo biti fokusirani napredovanjem reda, stavljanjem robe i namirnica na kasu:

"Naši umovi su 'namešteni' protiv nas. Bez obzira na stvarno vreme koje provedemo u redu, najsporija linija će uvek biti ona u kojoj stojimo", objašnjava pisac.

Ističe da ako se, na primer, pridružimo jednom od tri reda, naša linija ima jednu od tri šanse da bude najbrža, dok postoje dve prema tri šanse da će ostale biti brži, piše Metro.

Šta možemo da uradimo da bismo "skratili" vreme u dugim redovima

Statistika kaže da čak 18 meseci svog života provodimo u redovima, tako da ne čudi što smo uvek u potrazi za najkraćom linijom. Čekanje u dugom redu jedan je od najfrustrirajućih stvari u životu, piše Dejli mejl.

Najbolje načine da se prevaziđu redovi su:

  • Odabrati žene na blagajni ili kasi - stručnjaci sugerišu da su žene na ovim poslovima brže.
  • Birati kase sa leve strane - većina kupaca su dešnjaci i zato biraju da čekaju u redu sa desne strane.
  • Stati iza kupaca sa kolicima - može biti bolje stajati iza jedne osobe sa kolicima punim stvari jer postoji mogućnost da ćemo ostvariti komunikaciju, a ne samo čekati u redu. Tako će i vreme izgledati da prolazi brže.  Ove savete preporučuje Američka organizacija Demos koja promoviše matematiku, tehnologiju i podatke i koja je provela mesece analizirajući podatke iz supermarketa.
image