Profesionalne kuhinje su intenzivna okruženja, u kojima vredni kuvari daju sve od sebe kako bi vam obezbedili kvalitetnu hranu na vreme. Ali koliko god da su dobri, ipak su to ljudi koji, kao i svi mi, povremeno prave greške. Slanje hrane nazad ako ste nezadovoljni svojim obrokom, je sasvim u redu (i samo po sebi nije nepristojno), ali je važno da imate dobar stav.
Kao i kod svih interakcija sa drugima, ljubaznost je ključna. Tako ćete umanjiti pritisak osoblju, pa ćete imati i veće šanse da se situacija reši na najbolji način. Prvo, neki od najčešćih primera kada je u redu da vraćate hranu su:
Hrana je hladna ili kuvana na pogrešnoj temperaturi
Jedan prihvatljiv scenario je ako vam je hrana očigledno hladna, a ne bi trebalo da bude, što verovatno znači da je tanjir neko vreme stajao netaknut. Konobar može da je vrati u kuhinju, da bi je kuvar pravilno zagrejao.
Drugi primeri su vezani za temperaturu tokom pripreme: Možda vam je povrće još uvek sirovo ili vaše meso nije pripremljeno onako kako ste tražili, možda su testenina ili pirinač prekuvani... U ovim slučajevima je u redu da tražite da se vaš obrok popravi.
Došlo je do greške u pripremi
Slanje hrane nazad je uvek prihvatljivo ako nije ispunjen specifičan zahtev, posebno ako je u pitanju alergija na hranu. Zapamtite - posao kuvara je da kuva hranu svaki put na isti način, tako da kada je u restoranu velika gužva, može doći do grešaka i mogu zaboraviti na potencijalne izmene.
Ako vaša hrana nije pripremljena kako ste rekli, ili ako u vašem jelu postoji sastojak koji ne bi trebalo da bude tu, odmah obavestite svog konobara i podsetite ga na zahtev za pripremu koji ste prvobitno izneli.
Sada kada znate da su određeni slučajevi sigurno prihvatljivi, važno je da znate ispravan način da to uradite:
Regujte odmah
Obavezno odmah pozovite svog konobara kada primetite da nešto nije u redu. Možete sačekati dok samostalno ne dođe do vašeg stola, nakon vaših prvih nekoliko zalogaja, ali nemojte čekati da drugi za vašim stolom skoro završe svoj obrok.
Budite ljubazni
Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada vraćate hranu je da budete ljubazni prema konobaru. Dokle god ste svoje primedbe izrazili s poštovanjem, zahvalili se njihovoj usluzi i spremnosti kuvara da ispravi grešku, nikome neće smetati što šaljete hranu nazad u kuhinju. Na kraju krajeva, osoblje želi da budete zadovoljni.
Budite strpljivi
Kada svi za vašim stolom već uveliko uživaju u svojoj hrani, a vi ste još uvek gladni, jer vam obrok nije onakav kakav ste hteli, možete lako da postanete frustrirani.
Ipak, preporučljivo je da budete strpljivi dok vam kuhinja priprema novi obrok. Osoblje odmah počinje sa ovim zadatkom, ali često rade na nekoliko drugih jela u isto vreme. Iako se prednost daje hrani koja se prepravlja, ali za kvalitetno kuvanje je potrebno vreme.
Kada slanje hrane nazad nije u redu?
Ako razmišljate da vratite hranu, uradite to nakon jednog ili dva zalogaja, a ne kada ste završili pola tanjira. Nije u redu da pojedete većinu svog obroka, a zatim odlučite da ga pošaljete nazad.
Isto tako, ako je sve sa hranom sasvim u redu, pripremljena je kako treba i sastojci su ispravni, ali se vama jednostavno ne sviđa, onda bi trebalo da porazmislite o vraćanju.
Iako svako ima pravo na svoj ukus, ne bi trebalo da tražite potpuno novo jelo samo zato što vam određena hrana nije dovoljno ukusna. Možete da "stisnete zube" i završite obrok ili da poručite još jednu stvar sa menija (za koju ste sigurni da volite).