Magazin

Keks "Jubilejnoje" - Omiljena poslastica svih Rusa koja je napravljena u čast dinastije Romanov

Svaka zemlja ima svoj prepoznatljivi keks: u Srbiji je to "Plazma", u Francuskoj - "Pti-ber", a u Rusiji - "Jubilejnoje". Koju priču krije ova poslastica i zbog čega se zove baš tako?
Keks "Jubilejnoje" - Omiljena poslastica svih Rusa koja je napravljena u čast dinastije Romanov© Youtube / Компас продакшн, Canva / Magic Tool

Keks "Jubilejnoje" je omiljena poslastica svih reneracija - vole ga i najmlađi i najstariji. Njegova istorija datira još iz vremena Carske Rusije, odnosno 1913. godine, kada je jedna moskovska konditorska kuća odlučila da napravi biskvit koji će simbolizovati veliki jubilej.

Kako se keks "Jubilejnoje" našao na carskom dvoru

Originalni recept za ovaj keks razvili su i predstavili carskoj porodici konditori fabrike "S. Siu i Ko", koja je pripadala francuskoj porodici Siu, a koja je bila jedan od glavnih dobavljača carskog dvora. Povod je bio i više nego važan: dinastija Romanov je proslavljala značajan jubilej - 300 godina vladavine Rusijom. U ta davna vremena, ovaj keks simboličnog naziva bio je ovalnog oblika, a na njegovom pakovanju su bili prestavljeni portreti članova imperatorske dinastije Romanov.

Sovjetska vremena je trebalo "preživeti"

Vreme Sovjetskog Saveza nije pogodovalo opstanku ove poslastice - početkom revolucije fabrika je prestala sa radom, a socijalisti su odlučili da keksu premijum kvaliteta koji su osmislili francuzi uopšte nije mesto u državi. Umesto njega, kupcima su ponuđeni jeftiniji i manje kvalitetni supstituti. Kasnije, 1967. godine, za 50. godišnjicu Oktobarske revolucije, konditorska kuća doživela je preporod pretvorivši se u "Boljševik".

Te iste godine biskvit "Jubilejnoje" je ponovo počeo da se proizvodi u nešto drugačijem obliku i ambalaži. Popularnost keksa je rasla sve više i više - već 70-ih godina čitave palete dostavljane su u redove Sovjetske Armije, kako bi vojnici uvek imali nešto čime bi se zasladili. Za vreme Olimpijade u Moskvi, 1980. godine, fabrika je morala čak i da proširi proizvodne kapacitete kako bi za sve goste prestonice i sportiste bilo dovoljno keksa koji je postao praktično vizit-karta zemlje.

Prepoznatljiva ambalaža i dašak istorije

Danas keks "Jubilejnoje" više nije ovalnog, već četvrtastog oblika, a na pakovanju su umesto portreta članova dinastije Romanov tek prepoznatljiv naziv i sličica biskvita. Međutim, ukus i receptura su (skoro) isti kao i u ona vremena. Zbog čega? Ponajviše jer se pojedine namirnice koje su se koristile u carska vremena danas ne proizvode. Njegovoj "pečšanoj" strukturi koja se topi u ustima ne mogu odoleti ni najmlađi, ni oni malo (ili mnogo) stariji, a oni koji žive u inostranstvu o njemu maštaju svaki put kada ispijaju čaj ili kafu. 

image