Ovakvi snimci na JuTjubu su zamka: Ispod njih se kriju linkovi sa zlonamernim sadržajem

Na JuTjub platformi koja je poznata poznata kao riznica korisnog video sadržaja u poslednje vreme "operiše" sve više hakera. U komentarima ispod popularnih video snimaka oni dele raznorazne linkove iza kojih se kriju opasni maliciozni softveri.

Ovih dana bi korisnici platforme JuTjub trebalo da budu naročito oprezni, budući da je u toku nova, posebno osmišljena hakerska kampanja. Na meti zlonamernih virtuelnih napadača nalaze se ljubitelji video-igrica koji na ovom sajtu pretražuju savete za igranje, a posebno mlađe generacije, koje su lakovernije i manje oprezne na prostorima interneta.

Gde su sakriveni maliciozni softveri

Video-snimci na kojima gejmeri dele svoja iskustva u igranju igrica posebno su popularni na JuTjubu. Mnogi od njih imaju i po nekoliko miliona pregleda i komentara. Upravo ispod takvog sadržaja, u odeljku za opis, hakeri postavljaju linkove koji su naizgled legitimni i potpuno bezopasni, a iza kojih su sakriveni zlonamerni softveri poput Vidara, StealC i Lumma Stealera. Uz takve linkove obično stoji i pojašnjenje šta se korisnicima "nudi" ukoliko na njih kliknu: najčešće je to besplatno preuzimanje nekog softvera koji olakšava igru ili poslednje ažuriranje igrice koje još uvek nije zvanično dostupno.

Zlonamerni sadržaj se deli preko više od 20 naloga i video-snimaka

Stručnjaci za sajber-bezbednost kompanije Prufpoint su ovu hakersku šemu brzo prokljuvili i munjevitom brzinom svoja saznanja podelili kako sa JuTjub platformom, tako i sa čitaocima njihovog portala. U upozorenju koje su objavili navedeno je da su zlonamerni linkovi za sada otkriveni na više od 20 korisničkih naloga i video-snimaka na ovoj platformi, kao i da je sav sporni sadržaj koji je pronađen trajno uklonjen. Naravno, hakere ništa ne sprečava da nove žrtve "pecaju" putem drugih vrsta sadržaja, te nije zgoreg da na oprezu budu svi korisnici JuTjub platforme, a posebno mlađe generacije, kao i stariji ljudi koji nisu upućeni u sve rizike koje kompjuterski virusi nose.

Hakeri koristili botove

Budući da su se zlonamerni linkovi postavljali u opisu video-snimaka koji imaju i po nekoliko miliona pregleda, stručnjaci za bezbednost na internetu ne isključuju mogućnost da su hakeri koristili botove kako bi veštački povećali broj pregleda svojih video snimaka i privukli veći broj novih korisnika. Iako za sada nije utvrđeno da se radi o istoj hakerskoj grupi, svi dokazi ukazuju da je u pitanju organizovana kampanja: način postavljanja zlonamernih linkova je praktično identičan, a na većini njih se nalaze i instrukcije za deaktiviranje softvera za zaštitu od virusa.