Magazin

Devet najskupljih umetničkih dela na svetu

Umetnost ima cenu, i to milionsku. Zašto bi neko plato na stotine miliona dolara za sliku koja će ''samo da visi na zidu''? Predstavljamo vam devet slika prodatih za vrtoglavo visoke cene na svetskim aukcijama. Iako postoji još dela koja dostižu ovakve cifre, izdvojili smo neke od najpoznatijih.
Devet najskupljih umetničkih dela na svetuGetty © Andrew Burton

Svet umetnosti je spoj dva esktrema - jedan je skromnost i iskreno stvaralaštvo iz potrebe i ljubavi a drugi je status, stvaranje radi profita i komercijalizacija dela. Radovi nekih od najvećih majstora u istoriji se nalaze u ovoj sredini. Svaki od ovih umetnika je izuzetno doprineo revoluciji umetnosti u periodu u kome su stvarali, a samim time razvoju dizajna i estetike današnjice.

Kao što povezujemo stare majstore poput Leonarda da Vinčija sa beskprekornim detaljima i savršenim crtežima, apstraktni umetnici poput Marka Rotka su ostavili svoj trag koji se vidi u minimalističkim savremenim delima i dizajnu.  

O ukusima ne treba raspravljati, ali lako je zapitati se zašto određena dela imaju visoke cene kada se ne uklapaju u tipičnu sliku ''lepog'' slikarstva. Ovi komadi se vrednuju po njihovom istorijskom i kulturološkom uticaju, zbog čega proučavanje istorije umetnosti i značaja ovih radova može otvoriti nove perspektive u posmatranju ovog uzbudljivog sveta.  Umetnost nam pomaže da razumemo ljudsku prirodu milenijumima unazad i svako delo samo po tome može biti neprocenjivo.

Leonardo da Vinči, ''Salvator Mundi'' (1499-1510) - 450 miliona dolara

Mnogi kritičari su sumnjali u autentičnost ove slike. Međutim, nakon mnogih analiza, uspostavilo se da je slika sigurno urađena u radionici ovog renesansnog majstora. Iako se nije utvrdilo da je Leonardo da Vinči lično radio na delu, postala je najskuplja slika u istoriji, prodata na aukciji 2017. godine.

Viljem de Kuning, ''Razmena'' (1955) - 300 miliona dolara

Delo jednog od glavnih pokretača apstraktnog ekspresionizma je prodato 2015. godine. Ovaj pokret karakteriše unutrašnji osećaj i doživljaj prenet na platno kroz gestove i poteze.

Pol Sezan, ''Kartaši'' (1895) - 250 miliona dolara

Čuveni slikar postimpresionizma je uradio nekoliko slika u seriji ''Kartaši'' i predstavljaju neke od najpoznatijih žanr scena u ovom periodu. Pored ovakvih tema, Sezan je eksperimentisao sa drugim pravcima poput kubizma, kada je prikazivao scene iz svoje okoline. ''Kartaši'' su prodati 2011. godine. Ova slika ima mirnu atmosferu, za razliku od mnogih koje su se bavile sličnim temama.

Pol Gogen, ''Kada ćeš se udati?'' (1892) - 247 miliona dolara

Gogen je poznat po delima inspirisanim putovanjem na Tahiti, u drugoj fazi stvaralaštva. Smatrao je da će tamo pronaći netaknut, primitivan raj i prirodu. Međutim, bio je razočaran kada je video da su evropski kolonizatori uveliko uticali na kulturu ovog mesta. To se može videti po stilu haljine koju nosi devojka u drugom planu. Slika je prodata 2014. godine.

Mark Rotko, ''Broj 6 (Ljubičasta, zelena i crvena)'' - (1951) 186 miliona dolara

Zanimljivo je da je Mark Rotko prezirao elitizam u umetnosti, a njegova dela su dospela na listu najskupljih na svetu. Velike bojene površine odvojene zamućenim granicama su prikazale novu vrstu emocija i ranjivosti kroz sliku. Ovo im daje i metafizički element koji je tada bio revolucionaran i ostavljao utisak. Prodata je 2014. godine.

Gustav Klimt, ''Vodene zmije'' (1907) - 183 miliona dolara

Iako je izuzetno poznat po svojoj slici ''Poljubac'', Gustav Klimt je imao veliki broj podjednako senzualnih, erotičnih i filozofskih dela. Jedno od njih su ''Vodene zmije'', prodate 2013. godine. Slika, kao i nekolicina Klimtovih dela, istražuje žensku seksualnost.

Rembrant, ''Portet Martena Solmansa i Opjena Kopita'' - (1634) 180 miliona dolara

Delo holandskog majstora baroka je prodato 2016. godine. Ovo je bila narudžbina za portet bračnog para. Rembrant je poznat po svom specifičnom rukopisu, osvetljenju i kontrastu.

Pablo Pikaso, ''Žene iz Alžira (verzija O)'' - (1955) 179 miliona dolara

Jedan od najpoznatijih umetnika na svetu je napravio seriju ovakvih prikaza. Kao jedan od glavnih predstavnika kubizma, radovi Pabla Pikasa su neki od najpoznatijih na svetu. Slika iz ovog serijala prodata je 2015. godine.

Amedeo Modiljani, ''Ležeći akt (na levoj strani)'' (1917) - 157 miliona dolara

Jedna od slika iz serije aktova je prodata 2018. godine. Prikazuje lepotu žene, seksualnost i hedonizam, a takođe je i najveća slika u opusu ovoj umetnika pravca primitivizma. Ova slika je bila izložena samo jedan put tokom života umetnika, ali izložba je bila toliko skandalozna da je policija ušla u galerijski prostor i obustavila događaj.

image