Magazin

Magija broja 28: Zbog čega je Lav Tolstoj verovao da mu je baš ovo srećan broj

Iako nije bio previše sujeveran, Lav Tolstoj je verovao u magiju brojeva. Njegov omiljeni broj bio je 28, a književni genije je smatrao da on nosi posebnu moć.
Magija broja 28: Zbog čega je Lav Tolstoj verovao da mu je baš ovo srećan broj© Wikimedia Commons / Sergei Prokudin-Gorskii

"Čitavog života je broj 28 za mene bio srećan broj", zapisano je u Međunarodnom almanahu o Lavu Tolstoju iz 1909. godine. I zaista, život ruskog književnika bio je neraskidivim nitima vezan za ovaj broj i o tome su znali svi njemu bliski ljudi, saradnici, pa čak i čitaoci njegovih remek-dela.

Zašto baš broj 28

Lav Tolstoj je rođen 28. avgusta 1828. godine po starom kalendaru (po novom, to je 9. septembar). I njegov sin prvenac Sergej isto 28. datuma u mesecu, samo je u pitanju bio jun. Nakon što je postao otac po prvi put, Tolstoj je, iako vrlo ravnodušan kada je reč o mistici i sujeverju, ipak poverovao da ovo nije slučajno, već da sudbina nešto time želi da poruči.

Od tada je pisac počeo i svoj život da podređuje broju 28: sve važne sastanke je dogovarao za ovaj datum, sav posao započinjao tek 28. u mesecu, pa čak i svoj uzrast izražavao kroz ovaj broj. O tome svedoče i zapisi iz njegovog ličnog dnevnika, u kojima je beležio za njega značajne trenutke iz života.

"Imam 2 puta 28 godina. Malo sam bolešljiv. Sa ženom je sve dobro. Ispričao sam joj neke strašne istine, ali se ona nije ljutila", zapisano je u Tolstojevom dnevniku.

Simbolika brojeva u književnim delima Lava Tolstoja

Mnogi istraživači i zaljubljenici u literaturu smatraju da je Tolstoj namerno "provlačio" kroz svoja dela broj 28. Primera ima mnogo: jedan od glavnih likova romana "Rat i Mir", Pjer Bezuhov, je oženio Natašu Rostovu kada je ona imala 28 godina, u romanu "Vaskrsenje" sud donosi odluku o sudbini Kaćuše maslove 28. aprila, a i sam roman ima 28 poglavlja.

Simboliku brojeva Tolstoj je koristio ne samo u svojim romanima, već i u istraživačkim radovima koje je pisao. U delu "Šta je umetnosti", koje je pisao u periodu između 1897. i 1898. godine pisac je pozivao čitaoce da pročitaju izabrane stihove mladih poeta poput Grifina, Reniera i drugih. Kako bi olakšao ovaj "zadatak" on je od svakog od njih izdvajao po par stihova sa 28. strane njihovih zbirki.

Broj 28 nije Tolstoju uvek donosio sreću

Iako je Lav Tolstoj verovao da je 28 njegov srećan broj, iz pisama koje je pisao svojoj tetki Tatjani Ergolskoj za vreme služenja vojske i učešća u Krimskom ratu, možemo zaključiti da to nije oduvek bilo baš tako. Prvi put je gorčinu ovog datuma osetio kada na njegov rođendan, 28. avgusta, preminula njegova druga tetka, Aleksandra Iljinična, a drugi put - kada je izgubljena bitka za Sevastopolj.

Srećan ili ne, broj 28 je Tolstoja pratio do kraja njegovog života. Na jesen 1910. godine, a tačnije 28. oktobra po starom kalendaru, srce genija ruske književnosti je stalo: Lav Tolstoj je napustio svet u uzrastu od 82 godine, što je u stvari "obrnuto" od broja 28. 

image