Za one koji jednostavno vode računa o ishrani i unosu kalorija, kao i one koji se bore sa viškom kilograma, hleb najčešće predstavlja neprijatelja broj jedan. Ali, to ne mora nužno biti tako: hleb ne treba da bude namirnica koje ćete se odreći, već je samo potrebno da vodite računa o tome na koji način ga držite.
Šta treba da uradite da hleb postane manje kaloričan
Ono što je najveća pretnja organizmu jeste skrob koji se nalazi u hlebu, ali sjajna vest koju je podelila Sangita Tondr, profesor nutricionizma u Centru Ishrane i Zdravlja na Univerzitetu u Oksfordu ovaj problem rešava za tren. Sve što je potrebno jeste nakon kupovine iseći hleb na kriške i ubaciti ga u zamrzivač. Na taj način se struktura molekula skroba koji se u njemu nalazi razgrađuje, čineći ga kompleksnijim za varenje u ustima i na putu ka želucu.
"Običan skrob se zamrzavanjem hleba pretvara u otporan, koji je mnogo teži za apsorpciju. Samim tim, u telu se zadržava i manji broj kalorija. Umesto u organizam, taj otporni skrob dolazi do korisnih bakterija u crevima, zahvaljujući čemu se one hrane i razmnožavaju, čineći crevnu floru zdravijom", navodi Sangita Tondr, a prenosi Dejli Mejl.
Otporan skrob znači i sporiji porast šećera u krvi
Za većinu ljudi ovo je sjajan "recept", budući da se na ovaj način unosi ne samo manji broj kalorija, već i reguliše glikemijski odgovor tela na uneti skrob. U slučaju kada se jede hleb koji je prethodno bio zamrznut, porast šećera u krvi je drastično blaži, pa je i rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 niži.
Naravno, to ne znači da sada svako treba pošto-poto da pre konzumacije zamrzava hleb. Ljudi koji u porodičnoj anamnezi nemaju slučajeve dijabetesa, kao i oni kojima višak unetih kalorija ne predstavlja problem, mogu nastaviti sa svojom rutinom bez brige da će narušiti funkcionisanje organizma. Jedino zbog čega se oni mogu pridržavati ovog saveta jeste produženje roka trajanja namirnice.