Magazin

Planete na kojima se nalaze vanzemaljci mogu da imaju ljubičastu nijansu, kažu naučnici

Jedno od najvećih pitanja bez "opipljivog" odgovora u nauci jeste da li postoji život van Zemlje? I ako postoji, gde se krije? Nadomak odgovora su naučnici sa Univerziteta Kornel koji veruju da su napravili veliki korak u potrazi za vanzemaljcima.
Planete na kojima se nalaze vanzemaljci mogu da imaju ljubičastu nijansu, kažu naučnici© Miriam Espacio/pexels

"Da li postoje vanzemaljci", "Jesu li to zelena stvorenja sa krupnim očima ili neki mikroorganizmi", "Kako izgleda život van naše planete" su neke od nedoumica sa kojima se neretko susrećemo kada pričamo, čitamo ili gledamo emisije o bezgraničnom kosmosu.

Ovim bitnim pitanjem za celokupno čovečanstvo, već dugo se bave naučnici, a istraživači sa Univerziteta Kornel nedavno su izneli zanimljive teorije. Naime, oni smatraju da planete na kojima se nalazi život mogu da daju karakterističnu ljubičastu nijansu, zbog ljubičastih bakterija.

"Mi samo otvaramo oči za ove fascinantne svetove oko nas. Ljubičaste bakterije mogu da prežive i napreduju pod raznim uslovima da je lako zamisliti da bi u mnogim različitim svetovima ljubičasta mogla biti nova zelena - boja koja se povezuje sa životom na Zemlji", rekla je dr Liza Kalteneger, koautorka studije, prenosi Dejli mejl.

Život na drugim planetama može izgledati sasvim drugačije, jasni su naučnici.

"Moramo da napravimo bazu podataka za znakove života kako bismo bili sigurni da naši teleskopi nešto ne propuste", naglašava dr Kalteneger.

Istraživači su katalogizirali boje i hemijske "potpise" iz raznovrsnog spektra organizama i minerala. Ljubičaste bakterije mogu koristiti nevidljivo infracrveno zračenje za pokretanje fotosinteze, govore analize.

Iz tog razloga, ljubičaste bakterije su verovatno bile rasprostranjene davno na Zemlji pre pojave fotosinteze biljnog tipa, rekli su istraživači.

Izvan Zemlje, ljubičaste bakterije bi mogle biti posebno pogodne za planete koje kruže oko hladnijih crvenih patuljaka (tipa zvezda), ističu naučnici.

Takođe, nova studija dolazi ubrzo nakon što su naučnici sugerisali da bi život van zemlje mogao da se krije mnogo bliže nego što se misli.

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu tvrde da bi NASA mogla da potvrdi vanzemaljski život 2030. godine kada bude lansira svoju letelicu na Jupiterov mesec.

image
VV inauguration
banner