Magazin

Zakerberg lansirao Llama 3 jezički model i tako "bacio" izazov ČetGPT-u

Kompanija Meta predstavila je novi jezički model Llama 3, koji će po svemu sudeći postati najveći konkurent ČetGPT-4 Turbo softveru sa veštačkom inteligencijom. Eksperti navode kako je Zakerbergova Llama 3 najbolji softver na svetskom tržištu i da bi OpenAI trebalo ozbiljno da se zabrine.
Zakerberg lansirao Llama 3 jezički model i tako "bacio" izazov ČetGPT-u© Youtube / TheAIGRID

Jezički model Llama 3, koji je 19. aprila lansirala Meta na čijem je čelu Mark Zakerberg, intergisana je u pretraživače osnovnih Metinih aplikacija, poput Fejsbuka, Mesindžera, Instagrama i Vacap, a koristi se i u zasebnom softveru Meta.ai u vidu čet-bota.

Dve verzije Llama 3

Softver sa veštačkom inteligencijom kreativnog naziva Llama 3 predstavljen je (za sada) u dve osnovne verzije - Llama 3 8B, koja je bazirana na 8 milijardi parametara i Llama 3 70B, u koju je uneto 70 milijardi ulaznih podataka. Obe verzije su kreirane tako da "uče" u hodu, generišu kodove i rešavaju matematičke zadatke na osnovu prethodnih upita.

Čak i slabija verzija dominira nad drugim AI softverima

Pored poboljšanih tehničkih performansi, Meta je u obe verzije implementirala i nove funkcije veštačke inteligencije, poput animacije fotografija i kvalitetniju integraciju tekstualnih zapisa na već izrađene slike. Slabija verzija je već sada prestigla slične jezičke modele, poput GPQA, HumanEval i GSM-8K.

Llama 3 može i da "gugla" i to na 30 svetskih jezika

Zakerbergovi Llama 3 jezički modeli sposobni su da po zahtevu korisnika čak i vrše pretraživanje na internetu koristeći brauzere poput Gugla i Binga i za ovu vrstu zadataka koriste 15 trilione tokena i više od 750 milijardi reči. Pritom, u svojoj pretrazi ovi AI botovi mogu da koriste čak 30 različitih svetskih jezika i sintetišu podatke tako da njihov upit da najbolje moguće rezultate.

Zakerbergu u planu još jedna verzija Llama 3 softvera

Budući da je uspeh Llama 3 jezičkih modela već u sada zagarantovan, Mark Zakerberg je odlučio da se na ovome ne zaustavlja i da u bližoj budućnosti lansira još jaču i unapređeniju verziju softvera. Ideja je da u skorije vreme bude predstavljen Llama 3 400B, koji će biti baziran na 400 milijardi parametara i podržavati još više jezika. Sa ovakvim softverom Meta veruje da će potpuno osvojiti tržište veštačke inteligencije i konačno svrgnuti sa trona ČetGPT i Gemini.

image
VV inauguration
banner